Jumătate din pădurile din Vâlcea, la dispoziţia hoţilor de lemne

Data publicării:
padure cu arbori cazuti

Din cele 70.000 de hectare de pădure aflate în proprietate privată din judeţul Vâlcea, 45.000 de hectare nu sunt păzite. Conform legii, oamenii trebuie să încheie contracte de pază şi administrare cu ocoalele silvice. Asta ar însemna să plătească 80 de lei pe hectar, anual.

Georgian Fulgescu, viceprimarul comunei Pesceana: „Majoritatea oamenilor dețin fișe de pădure, o parte au titluri de proprietate, problema este cu contractul care trebuie încheiat cu Direcția Silvică prin Ocoalele Silvice de stat sau private deoarece oamenii nu au bani”.

Pe de altă parte, comisariatul regional pentru fond silvic spune că, şi dacă proprietarii ar încheia contracte, tot nu ar avea suficienţi oameni care să păzească pădurile. În judeţ sunt doar 38 de inspectori silvici. Şi, deşi legea prevede amendarea proprietarilor care nu încheie contracte, nici acest lucru nu este posibil.

Gheorghe Dinucă, director adjunct al CRFSV: „Aplicarea ad literam a legii ar însemna ca să transformăm localități întregi în localități de contravenienți”.

Singurii care au de câştigat sunt hoţii de lemn. Numai în 2013, din zona comunei Câineni au dispărut 80.000 de metri cubi de lemn în valoare de 10 milioane de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri