Legea care permite gropi de gunoi la marginea pădurilor

Data publicării:
groapa gunoi

Legea care le dă voie primarilor să taie păduri întregi pentru a face gropi de gunoi mai are nevoie doar de aprobarea senatorilor şi apoi e în linie dreaptă spre promulgare. Situaţia care a alertat ONG-urile de mediu şi societatea civilă aduce în prim-plan cazuri similare din ţară, cu gropi de gunoi construite la marginea unor păduri. Din zone care ar fi putut aduce mii de turişti, au ajuns peisaje dezolante de care oamenii nici nu vor să audă.

"Aici este oxigenul dumneavoastra" scrie pe o plăcuţă din pădurea din Măldăreşti, Vâlcea. La doi paşi de semnul care acum are conotaţii ironice, tronează două grămezi imense de gunoi. Mizeria vine de la groapa de gunoi de la o aruncătură de băţ, groapă care a fost construită în anii '70, pe un teren de la marginea comunei. După Revoluție, din cauza cantității mari de gunoi aduse aici, groapa de 30.000 de metri pătrați s-a dublat, iar gunoiul e împrăştiat peste tot. Autorităţile spun că gunoaiele sunt luate de vânt.

Gheorghe Mihăilescu, director al Direcţiei Silvice Vâlcea: „Modul în care este construită şi cum sunt depozitate deşeurile menajere şi ce deşeuri mai sunt acolo fac ca uneori când vântul bate să ducă şi în pădure resturi de hârtie, de PET-uri de alte chestiuni de deşeu”.

Zona cu imens potenţial turistic, unde sunt conace şi peisaje de rare, a ajuns să fie ocolită de turişti. Vina e pusă pe seama gunoaielor.

Acelaşi viitor se pare că îl va avea şi zona pitorească din munţii Bucovinei.

În vârful Pasului Mestecăniș cât vezi cu ochii sunt munți, păduri și pajiști. Turiștii și-ar fi dorit poate aici un loc de picnic, iar localnicii cu siguranță pășune pentru animale. Autoritățile s-au gândit însă că este un loc mai potrivit pentru o groapă de gunoi.

Cei care au cerut ca groapa de gunoi să fie în vârful muntelui sunt edilii din comuna Pojorâta, cea de care ţine zona, iar depozitul ecologic de deșeuri ar urma să colecteze gunoiul din zona de munte a județului Suceava. Groapa de gunoi trebuia să fie gata din 2014. Nici acum nu e gata, pentru că sunt probleme cu drumul de acces.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri