Localnici disperați, gospodării atacate tot mai des de animale

Data publicării:
mistretul la gard

Animalele sălbatice au băgat spaima în locuitorii din Fundata, judeţul Braşov. De mai bine de două luni, lupi, urşi sau mistreţi, le atacă gospodăriile aproape în fiecare noapte. Oamenii spun că fiarele au început să îşi facă apariţia prin sat şi în timpul zilei.

„A trecut pe lângă vaci, a venit roată şi a venit acolo sus şi de acolo a trecut pe sub gard şi a prins. Acolo erau oile. A prins-o de aici de spate, a trântit-o jos, a luat-o târâş şi aici a mâncat-o”, povestește un localnic despre atacul unui lup.

În ultimele două luni, lupii şi urşii au ucis peste 30 de oi, dar şi o vacă. Localnicii sunt speriaţi şi spun că le este frică să mai iasă din casă după lăsarea nopţii.

„Câinii latră, eu deschid uşa la pod acolo. Ursul, ursul, ursul! Se mai uita înapoi, iar strig, de două-trei ori pe noapte”, povestește un localnic.

„Goană facem în fiecare seară, toţi proprietarii se duc de la unul la altul. Unde atacă sălbăticiunile. Îi fugăresc toată noaptea până la dimineaţă.
Sunt proprietari care dorm în grajduri, în poduri cu animalele legate la uşa grajdului”, spune Marian Pâtea, primarul din Fundata.

Din păcate, nici vânătorii nu pot face prea mult. Pot împuşca doar mistreţii, şi nu mai mult de 14 exemplare.

„Deja am împuşcat trei exemplare de mistreţ numai pe raza Fundatei şi Şercaia”, spune Nelu Noaghea, director AJVPS Brașov.

„Jandarmeria se deplasează la faţa locului, izolează zona, încearcă prin mijloacele acustice şi luminoase să sperie animalul sălbatic pentru ca acesta să se retragă în pădure”, explică Ciprian Aldea, purtător de cuvțnt la Jandarmeria Brașov.

Ca să-i ţină departe pe mistreţi, localnicii şi-au montat inclusiv garduri electrice, dar nici acestea n-au dat rezultate.

„Aparatul e aici. Dar nu e... Dă odată cu laba şi a terminat. Nici ăsta nu e o protecţie. Are 10 wați, 12 wați, cât are”, spune un localnic.

Mii de turişti vin anual la Fundata, iar administratorii pensiunilor din zonă spun că oricând pe potecă poţi da nas în nas cu ursul.

„Dormeam cu toţii. Dar am văzut pe aici urme de gheare, s-a bătut cu câinii. Un câine a şi dispărut, al pensiunii vecine. N-au mai apărut de atunci”, povestește Octav Chivulescu, administratorul unei pensiuni. El spune că la momentul faptelor avea turiști în pensiune.

„Turiştii stau în casă, nu mai ies la plimbare. Copiilor le e frică, bătrânilor le e frică”, spune un alt localnic.

Până când oficialităţile vor lua măsuri, oamenilor nu le rămâne decât speranţa că în două săptămâni, urşii se vor retrage la hibernare.

O ursoaică cu doi pui a fost surprinsă de un telespectator din Buşteni în zona Cezar Petrescu în seara zilei de luni. Bărbatul a chemat jandarmii, care au dat drumul la sirene, însă urşii s-au ascuns după bloc şi au revenit după ce toată lumea s-au retras. Telespectatorul spune că locatarii din zonă sunt îngroziţi şi aleg să nu mai circule pe jos, ci cu taxiul, de teama urşilor.

Zilele trecute, jandarmii montani au urmărit cu maşina, în Buşteni, o altă ursoaică şi doi pui care veniseră să caute mâncare. Jandarmii au folosit sirenele acustice şi luminoase ale maşinii până când, la un moment dat, cele trei animale au fugit în pădure.

Situaţia pare să fie aceeaşi şi în Sinaia. Alexandru, un telespectator Digi24, a trimis mai multe imagini cu mistreţi care au intrat în curtea casei sale de vacanţă. Animalele sar peste gardul de doi metri şi caută mâncare prin grădină. Telespectatorul spune că animalele nu au venit atât de aproape până acum. A cerut ajutorul autorităţilor, însă i s-a spus că pădurea din apropiere aparţine unui ocol silvic şi nu se poate interveni.

Ultima „vizită” neaşteptată a urşilor într-o localitate a fost filmată de un şofer pe un drum din Ungureni- Dâmboviţa. Ursul alerga pe stradă, foarte aproape de casele oamenilor.

Mai mult, prezența unei ursoaice cu pui ar fi fost semnalată în apropierea unui supermarket din Brașov. Mai multe persoane au sunat la 112, marţi dimineaţă, pentru a semnala prezenţa unei ursoaice cu trei pui în zona magazinului Carrefour de pe Calea Bucureşti din Braşov, la faţa locului fiind trimis un echipaj de jandarmi. Citiţi detalii aici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri