Lumea business-ului se mută în spațiu

Data publicării:
In Focus: Scott Kelly's Year In Space
IN SPACE - NOVEMBER 6: In this handout photo provided by NASA, NASA astronaut Scott Kelly works outside of the International Space Station during a spacewalk on November 6, 2015 in space. Kelly and fellow NASA astronaut Kjell Lindgren restored the port truss (P6) ammonia cooling system to its original configuration and returned ammonia to the desired levels in both the prime and back-up systems. The spacewalk lasted for seven hours and 48 minutes.. (Photo by NASA via Getty Images)

NASA le-a cerut companiilor private să vină cu idei despre cum ar folosi comercial Staţia Spaţiala Internaţională. După 15 ani în care a fost utilizată ca laborator, acum se pune problema cum ar putea fi folosită ca piaţa. Câteva companii mari, printre care Orbital, sunt foarte interesate de propunerea Agenției Spațiale Americane (NASA).

NASA a cerut planuri de afaceri și idei despre cum ar trebui să arate un contract pentru folosirea staţiei. Au fost depuse deja 11 propuneri, potrivit Bloomberg. Boeing şi Space Exploration Technologies (SpaceX) au refuzat să spună dacă au trimis sau nu un dosar, Orbital, compania care aprovizionează staţia spaţială, a recunoscut că a trimis un plan de business, dar nu a oferit mai multe detalii.

Ideile trimise catre NASA sunt învăluite în mister, însă multe companii au spus public că vor să facă bani în spaţiu.

SpaceX, compania fondată de Elon Musk, dezvoltă o capsulă capabilă să ducă astronauţii pe staţia spaţială, iar Blue Origin, compania fondatorului Amazon, şi Virgin Galactic, a miliardarului Richard Branson, investesc în viitorul turismului spaţial. De asemenea, guvernul din Luxemburg a pus 250 de milioane de dolari la bătaie pentru companiile private care vin cu proiecte spaţiale comerciale, precum mineritul pe asteroizi.

Totuşi, interesul NASA ar fi mai ales ca staţia spaţială să fie deschisă cercetătorilor de la companiile private. Studiile despre efectele expunerii la radiaţii sau despre degradarea musculară în spaţiu ar putea ajuta Agenţia Spaţială să-şi ducă astronauţii în misiuni mai lungi şi mai riscante.

NASA a precizat, însă, că momentan este interesată doar să asculte ideile companiilor. Totuşi, reprezentanţii agenţiei au declarat în repetate rânduri că vor să lase Staţia Spaţială Internaţională pe mâna privaţilor.

Planul iniţial era ca staţia să fie închisă în 2020. Termenul a fost extins cu încă patru ani, după care activitatea de acolo are toate şansele să fie preluată de companii. Pasul ar putea fi însă unul intermediar, către construcţia unor noi staţii spaţiale deţinute integral de o companie sau alta. NASA a precizat că Staţia Spaţială Internaţională le poate da privaţilor şansa să experimenteze înainte de a ridica staţii spaţiale comerciale.

Deşi momentan este controlată de mai multe guverne, staţia spaţială se transformă deja pentru a le face loc privaţilor. Pe Stația Spațială Internațională a fost instalat, vineri, un port de andocare la care, pe viitor, se vor putea cupla capsulele Boeing şi SpaceX.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri