Lupii din România vor fi monitorizaţi video

Data publicării:
Lup

„Zonele în care întâlnim lupul este zona dealul Homoroadelor, Cheile Vârghişului, Herculian. În zona Covasnei întâlnim în zona Zagonului, zona Munţii Breţcului”, spune Gheorghe Neagu, director APM Covasna.

Sunt doar câteva dintre zonele pe care lupii le traverseaza în judeţul Covasna. Pentru a şti exact câţi lupi sunt, specialiştii de la agenţiile de protecţie a mediului vor instala camere de supraveghere în paduri şi vor trasa astfel rutele principale.

Camerele amplasate în pădure vor transmite imagini prin satelit 24 din 24. În total vor fi monitorizate video 18 zone din Vrancea, Covasna, Harghita, Bacău, Neamţ şi Mureş.

Spre deosebire de urşi, care se apropie mai des de gospodăriile oamenilor şi pot fi observaţi uşor în păduri sau la marginea lor, lupii sunt cunoscuţi ca animale discrete şi mai puţin sociabile, astfel că sunt foarte greu de observat în mediul lor.

România are una dintre cele mai mari populaţii de lupi din Europa, iar cazurile în care aceştia atacă gospodăriile sunt des întâlnite. Specialiştii spun că atacurile vor scadea pentru că vor şti imediat dacă o haită de lupi se apropie de un sat.

Conflictul generat de prezenţa lupilor şi convieţuirea alături de fermierii din zonele montane şi subcarpatice, acolo unde lupii pradă animalele domestice şi din acest conflict rezultă şi o mortalitate ridicată, spune Silviu Chiriac, managerul proiectului Wolflife APM Vrancea.

Proiectul ajunge la un milion de euro, iar banii care vin integral de la Comisia Europeana se vor împărţi între cele şase judeţe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri