Marea Barieră de Corali este pe cale de dispariție. "Minunea", afectată ireversibil de un fenomen global

Data publicării:
Marea Bariera de Corali
Foto: Shutterstock

Marea Barieră de Corali din Australia este una dintre minunile naturale ale lumii, dar este pe cale de dispariție, avertizează oamenii de știință.

Marea Bariera de Corali
Foto: Shutterstock

Guvernul australian a investit petse 32 de milioane de euro într-un plan pentru protejarea pe termen lung a recifului, însă acesta se află deja într-un stadiu mult prea avansat de degradare și decolorare, spun cercetătorii.

Decolorarea coralilor apare în momentul în care apa oceanului este prea caldă, iar algele nu se mai dezvoltă în mod natural. Acest fenomen duce la calcifierea coralilor și înălbirea acestora. Recifurile își pot reveni dacă apa scade la temperatura optimă, însă încălzirea globală și creșterea temperaturii medii a apei va duce la dispariția Barierei de Corali.

Marea Bariera de Corali
Foto: Shutterstock

Deși s-au investit sume considerabile în programele de protecție, acestea nu fac nimic pentru a preveni fenomenul de încălzire care cauzează aceste probleme în primul rând. De aceea, oamenii de știință recomandă acum îndreptarea eforturilor spre menținerea funcțiilor ecologice a coralilor, adică oferirea unui loc de refugiu pentru pești și protejarea coastei de valurile mari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri