METEOPEDIA. Dezastre provocate de vreme: incendiul din Edo

Data publicării:
edoo

Unul dintre dezastrele provocate de vreme şi anume incendiului din Edo, adică oraşul Tokyo din zilele noastre. Incendiul a avut loc între 18 şi 20 ianuarie 1657 şi se presupune că a pornit de la un foc nesupravegheat dintr-o casă, mai ales că era mijlocul iernii.

Mai există o legendă care spune că un preot japonez a dat foc unui chimono, ce aducea ghinion şi flăcările au scăpat de sub control.

Din acest motiv, incendiul din Edo, care a avut loc în perioada Meireki este cunoscut şi că „Incendiul Mânecilor lungi”.

Pe de altă parte că majoritatea oraşelor japoneze, Edo avea construcţii din lemn şi hârtie, iar clădirile erau foarte înghesuite, ceea ce permitea răspândirea rapidă a focului.

Indiferent de cauza, vremea a jucat un rol esenţial în producerea unuia dintre cele mai devastatoare incendii din istorie.

Dezastrul a apărut după o lungă perioada secetoasă, aşa că totul era extrem de uscat. În plus, la momentul declanşării focului vântul suflă cu putere şi pompierii nu au avut nici şansă să-l stîngă.

Ca dezastrul să fie complet, după două zile, vântul şi-a rotit direcţia, afectând şi cealalaltă parte a oraşului. Incendiul a distrus 70 la sută din clădiri, printre care 300 de temple, 500 de palate şi 9000 de prăvălii, iar o treime din locuitorii oraşului, peste 100.000, au murit.

Alte incendii celebre din istorie sunt cel de la Roma din anul 64 i.Hr. şi cel din 1812 de lângă Moscova în timpul bătăliei ruso-franceze.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri