METEOPEDIA | Fenomen extrem în Pacific - Uraganul Patricia

Data publicării:
uragan din spatiu GettyImages-187265805

Așa cum s-a format, tot atât de repede s-a şi potolit! La nici 30 de ore după ce a atins intensitatea maximă, presiunea aerului a crescut cu 106 milibari, iar uraganul a fost retrogradat la rang de furtună.

Zona de impact cu uscatul a fost la aproximativ 100 de km nord-vest de Manzanillo, una dintre cele mai importante destinaţii turistice din vestul Mexicului. Din fericire însă, terenul accidentat, muntos, a determinat scăderea rapidă a intensităţii uraganului, iar nucleul acestuia a trecut pe lângă oraşe importante, cum ar fi Puerto Vallarta şi Guadalahara, fără a le afecta semnificativ.

Doar o singură dată în istorie, în octombrie 1959, un uragan de categoria 5 a mai lovit această parte a Mexicului. Atunci, în Puerto Vallarta au murit 1.800 de oameni.

În cazul uraganului Patricia, chiar dacă vântul nu a fost foarte intens, pagubele au depăşit 283 de milioane de dolari, iar aria afectată de inundaţii și alunecări de teren a cuprins America Centrală, Mexicul, dar şi sudul Texasului. Peste 3.000 de case au fost afectate şi câteva mii de hectare de culturi agricole au fost distruse. În plus, peste 250.000 de persoane au rămas fără energie electrică în locuinţe, iar 13 persoane şi-au pierdut viaţa în urma inundaţiilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri