Ministrul Mediului: 300 de tone de deşeuri ilegale, oprite la graniţă. A fost deschisă anchetă penală

Data publicării:
gunoi deseuri groapa de gunoi 1 GettyImages-76308123

„E o bună realizare a autorităților, pentru că am reușit să stopăm 16 transporturi, nu din Italia, ci din Germania, Austria și Ungaria. Cele mai multe din Germania. A fost o surpriză. Aproape 300 de tone de deşeuri ilegale care s-au încercat să se introducă în țară, sub codul de deşeu verde, însă, printr-o colaborare foarte bună între Garda de Mediu și Vamă, transporturile au fost oprite. S-a văzut că în peleți nu era ceea ce era declarat în hârtii”, a spus Cristiana Paşca Palmer, ministrul Mediului, la DigiFM.

„Acest transport trebuia să ajungă la câțiva operatori economici români, n-o să le dau numele. În câteva zone din țară, în sud-est, în special. Cam 40% mergeau la un singur operator. Am trimis garda în control. S-a dovedit că sunt ilegalități și că era un pattern de a se proceda așa și am solicitat anchetă penală.

Întrebată dacă este vorba despre o afacere ilegala cu ramificații în Europa, Cristiana Pașca Palmer a răspuns: „Exact”

Legislația permite importul de deșeuri, dar deșeuri ce pot fi valorificabile, adică reciclate. Nu se poate importa un deşeu care poate fi eliminat, adică depozitat pe groapa de gunoi. Aici, sub pretextul că e valorificabil, importau deșeuri care să ajungă la groapa de gunoi”, a spus ea.

Ministrul a mai spus că în unele cazuri erau și deșeuri periculoase.

Erau amestecate deșeuri ce pot valorificabile cu alte tipuri. Când au deschis camioanele, era un miros irespirabil. Ar fi ajuns pe o groapă de gunoi, unde deja suntem puțin depășiți în România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri