Ministrul pentru Cercetare: Datele din analizele periodice nu indică niciun risc pentru sănătatea turiştilor aflaţi pe litoral

Data publicării:
litoral mare vara costinesti plaja 5399659-Mediafax Foto-Marius Smadu

 

Mihnea Costoiu a precizat că a cerut să fie realizat un raport cu privire la situaţia apelor marine din România, precum şi efectuarea de verificări cu privire la existenţa unor riscuri similare în zona litoralului Mării Negre, după ce autorităţile de resort din Bulgaria au semnalat un posibil risc cu privire la sănătatea persoanelor aflate pe litoral.

„Pentru moment, datele ştiinţifice cuprinse în analizele periodice arată că nu există niciun risc pentru sănătatea publică a turiştilor aflaţi pe litoral. Cu toate acestea, vom efectua verificări suplimentare, ale căror concluzii vor fi comunicate publicului în cel mai scurt timp”, a spus ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică.

Calitatea apelor de îmbăiere din România se află permanent în atenţia autorităţilor, fiind obiectul unor analize bilunare. Cele mai recente rapoarte nu indică existenţa vreunui pericol public sau a unei contaminări a litoralului românesc, a precizat Costoiu.

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică din Constanța au anunțat, vineri, că probele recoltate până în prezent din apele Mării Negre, pe teritoriul litoralului românesc, sunt în conformitate cu legislaţia în vigoare, iar calitatea apei este "excelentă".

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică mai spun că, în urma unei solicitări a Ministerului Sănătății făcute ca urmare a alertei privind posibila contaminare a apei mării cu virusul hepatic A în zona litoralului bulgăresc, a fost suplimentată recoltarea de probe de apă de mare în zona limitrofă frontierei cu Bulgaria. Astfel, o echipă de inspectori sanitari a mers pentru a recolta probe din ape mării în zonele Vama Veche, 2 Mai, Mangalia și Saturn, rezultatele urmând să fie prezentate după analizarea acestora.

De asemenea, conform sursei citate, din datele înregistrate la Serviciul de internări al Spitalului de Boli Infecțioase Constanța, în ultimile cinci zile nu s-au înregistrat cazuri de suspiciune de hepatită de tip A la turiști sau localnici din zona litoralului românesc.

Într-un comunicat de presă transmis vineri dimineață, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informat cetăţenii români care intenţionează să călătorească în Bulgaria sau care se află deja pe litoralul bulgăresc al Mării Negre că, potrivit informațiilor publicate de specialiștii bulgari în hepatologie, în urma inundațiilor provocate de ploile puternice care au afectat Portul Varna și unele stațiuni bulgărești la Marea Neagră există riscul ridicat ca apa mării să fie infectată cu virusul hepatic A.

Ministerul bulgar al Sănătăţii a anunţat că, până în prezent, doar la efectuarea analizei probelor de apă marină dintr-o zonă de îmbăiere - Plaja Ofiţerească din oraşul Varna - s-a constatat depăşirea normelor admisibile, probele din zonele învecinate neindicând abateri de la cerinţele obligatorii.

Cele mai sigure măsuri pentru prevenirea hepatitei A sunt respectarea normelor elementare de igienă personală şi alimentară - spălarea mâinilor cu apă şi săpun, a legumelor şi a fructelor, evitarea consumului de apă din surse neautorizate - şi vaccinarea.

Hepatita A este o boală infecţioasă a ficatului cauzată de un virus transmis prin ingerarea de alimente şi apă contaminate, care, spre deosebire de viruşii hepatici B şi C, nu provoacă o infecţie cronică a ficatului.

Virusul hepatic A are o perioada de incubaţie între 15 şi 45 de zile. Simptomele iniţiale ale bolii sunt oboseală, stare de slăbiciune, anorexie, greaţă, vărsături, dureri abdominale şi, uneori, febră urmată de dureri de cap, erupţii cutanate şi diaree. După una-două săptămâni de la debutul bolii, poate apărea şi icterul.

Potrivit specialiştilor, nu există tratament specific pentru hepatita A. Sunt recomandate, totuşi, odihna, consumul mare de lichide şi evitarea alcoolului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri