Minune a naturii sufocată de gunoaie

Data publicării:
pet

Ca să ajungă într-o galerie din Peștera Câmpenească, speologii sunt nevoiţi să intre până la brâu printre gunoaie şi PET-uri. Cascada de care ar trebui să se bucure turiştii nu face decât să arunce în adâncuri tone de ambalaje din plastic şi resturi menajere.

„Tot ce se poate arunca la o groapă de gunoi poți să găsești în această peșteră. Când vezi ce este acolo jos practic te îngrozești,” spune Cristina Ianc, speolog.

Un dezastru ecologic și chiar dezgustător ce se întâmplă,” adaugă Nicoleta Gherghel, speolog.

„Anvelope de autoturisme până și de camioane și mizeriile casnice, gunoiul casnic care ajunge acolo,” precizează Peter Kutron, speolog.

Localnicii recunosc şi ei problema.

Se aruncă bidoane, chiar și mortăciuni vin pe vale,” spune un localnic.

Pentru că localnicii s-au obișnuit să folosească valea drept groapă de gunoi, după fiecare ploaie mai serioasă apa antrenează flacoanele, pungile și hârtiile spre peșteră ce se transformă astfel într-un uriaș depozit subteran de deșeuri.

La ultima acţiune de curăţare a peşterii au fost adunate trei camioane de PET-uri. Ca să oprească valul de deşeuri, autorităţile au montat un grătar la intrare. Numai că acesta a cedat.

Am așezat grătare pentru a stopa deversarea acelor peturi care se colectau în peșteră, cu rezultate nu așa scontate că au venit viiturile și au mai distrus din grătare,” declară Sav Gheban, secretarul comunei Cărpinet.

În ciuda muntelui de gunoaie, nimeni nu a fost amendat.

Până în prezent s-au stabilit măsuri pentru preîntâmpinarea eventualelor poluări, urmând ca până la finalul anului să se efectueze și controale. Acolo unde vor fi neconformități, vor fi aplicate și sancțiuni,” explică Monica Crișan, purtător de cuvânt, Garda de Mediu Bihor.

În judeţul Bihor se derulează în prezent un proiect de management integrat al deşeurilor, în valoare de 54 de milioane de euro şi care ar trebui să rezolve şi problema gunoaielor aruncate pe cursul râurilor. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri