Explicație. Misterul luminii verzi care apare la sfârșitul fiecărui apus

Data actualizării: Data publicării:
apus mare
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Fiecare apus de soare pe care îl vezi este verde la final, însă este foarte dificil să observi această licărire.

apus mare
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Lumina solară conține toate culorile pe care le putem vedea cu ochiul liber, iar fiecare dintre acestea are propria lungime de undă. Lumina călătorește din spațiu sub formă de unde sau ”valuri”, iar lungimea de undă reprezintă distanța dintre două vârfuri ale ”valurilor”. Cu cât lungimea de undă este mai scurtă, cu atât mai abrupte sunt pantele dintre unde, notează Playtech.

Când soarele apune, culorile se estompează treptat, în funcție de lungimea de undă a fiecăreia. Fix în momentul în care soarele dispare de la orizont, lungimea de undă destul de mare a culorii roșii o face pe aceasta să nu mai ajungă la ochii tăi. Culoarea verde, care are o lungime de undă mai scurtă, rămâne ultima culoare vizibilă, chiar dacă pentru o clipă.

Această licărire verde se poate produce în orice seară, dar este dificil de observat, arată popsci.com. Diversele condiții atmosferice, cum ar fi umiditatea aerului sau poluarea, pot să afecteze culoarea verde și să o trimită pe altă traiectorie, înainte ca aceasta să poată ajunge la ochii tăi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri