NASA dezminte că sonda Cassini ar fi deviată de o misterioasă Planetă X

Data publicării:
planet-nine

 

Misterioasa planetă care a făcut obiectul mai multor cercetări este numită "Planeta 9", ''Planeta X'' sau ''Nibiru'', se presupune că s-ar afla dincolo de Neptun, s-ar deplasa pe o orbită eliptică, ar fi de patru ori mai mare și de zece ori mai grea decât Terra.

Experții de la Jet Propulsion Laboratory (JPL) al NASA au contrazis însă categoric alegațiile referitoare la sonda Cassini, subliniind că mișcarea acesteia nu a suferit modificări neașteptate din 2004, când s-a apropiat de Saturn.

„Deși ne-ar fi plăcut ca sonda Cassini să ajute la depistarea unei noi planete în Sistemul Solar, nu sesizăm nicio perturbare în orbita ei pe care să nu o putem explica cu ajutorul actualelor modele”, a declarat Earl Maize, directorul proiectului Cassini din cadrul JPL, potrivit Agerpres.

„O planetă necunoscută în afara orbitei lui Neptun, cu o masă de zece ori mai mare decât a Terrei, ar afecta orbita lui Saturn, nu a sondei Cassini”, a fost de părere William Folkner, cercetător de la JPL.

Aceste precizări au apărut după ce specialiști de la Observatorul Coastei de Azur din orașul francez Nisa au verificat în ce măsură modelul teoretic - la care lucrează de zece ani - al sistemului solar conținând o ipotetică nouă Planetă 9 ar putea explica mici perturbații în traiectoria orbitală a sondei Cassini.

Fără această planetă, celelalte opt planete ale sistemului solar, 200 de asteroizi din proximitatea relativă a sondei și cinci dintre cele mai masive obiecte din Centura Kuiper nu pot explica aceste perturbații.

Piesa lipsă a acestui puzzle ar putea fi exact Planeta 9, a cărei existență este presupusă de unii astrofizicieni.

Misiunea sondei Cassini se va încheia la sfârșitul anului 2017, când aceasta va rămâne fără combustibil și va dispărea în atmosfera planetei Saturn.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri