O cercetătoare din Cluj a reușit să obțină bioetanol, combustibilul viitorului, din rumeguș

Data publicării:
rumegus-combustibil

Cercetătoarea a lucrat zi de zi, şase ani la rând. În paralel, oamenii de stiinţă din Statele Unite au găsit şi ei o metodă să scoată bioetanol din rumeguş, însă cea a cercetătoarei clujence este și curată din punct de vedere ecologic. În plus, din 100 de grame de rumeguş, ea produce 6 grame de bioetanol. Americanii - doar între 2 şi 4 grame.

Noi am dezvoltat o metodă care folosește doar apa și rumegușul. Acest amestec îl vom pune într-un reactor de presiune”, spune cercetătoarea.

La o temperatură de peste 200 de grade, în doar un sfert de oră, compoziția se transformă.

Dr. Lăcrămioara Șenilă, cercetătoare: Am reușit să valorificăm aceste deșeuri lemnoase, care de altfel puteau fi aruncate, în producerea de bioetanol care poate fi utilizat mai departe ca și biocombustibil. Noi am dori să aducem această tehnologie la nivel industrial și să o vedem de ce nu la pompele de benzină.

Mai e drum lung, spun pe de altă parte cercetătorii clujeni, până când noul combustibil să ajungă în benzinării.

Cecilia Roman, şef departament cercetare ICIA Cluj: Ar trebui să fie o susținere și un interes de a identifica toate haldele de rumeguș, să existe un interes de a fi valorificate în mod superior să existe niște interese la nivel legislativ.

Cristian Cormos, specialist în sisteme de energie regenerabilă: Se stimulează industria autohtonă si de asemenea apare și o reducere de cost potențială față de procesarea combustibililor fosili.

Introducerea noului combustibil in circuitul economic poate pune însă unele probleme.

Decebal Manole Bogdan, economist: Ar însemna să schimbăm cu toții motoarele să schimbăm sistemele de producere a energiei absolut tot! Asta înseamnă costuri, costuri pe care economia nu și le poate permite în acest moment.

Cercetătorii clujeni mai vor acum să obțină combustibil ecologic și din fân.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri