Observator astronomic de ultimă generație, construit la Balotești

Data publicării:
statia spatiala internationala
Staţia Spaţială Internaţională. Foto: Getty Images

Cosmonauţii speră ca reuşita lor să fie apreciată şi peste 100 de ani. Îşi amintesc ca şi cum ar fi fost ieri prima lor ieşire în spaţiul cosmic. Pentru Dumitru Prunariu a fost pe 14 mai 1981.

Dumitru Prunariu, primul român care a zburat în spaţiul cosmic : „O experienţă de excepţie, nu numai modul în care te simţi în imponderabilitate, cum capeţi noi deprinderi pentru a te mişca tridimensional, pentru a poziţiona tot ce este în jurul tău, nu mai există sus şi jos, modul în care mănânci, în care dormi, în care utilizezi echipamentele, toate plutind”.

Asta simte şi colegul său din Olanda, Andre Kuipers. El a fost de două ori în spaţiu, în 2004 şi 2012.

Andre Kuipers, astronaut: „A fost un moment foarte special, mai ales momentul în care protecţia din jurul capsulei se desprinde şi tu eşti la aproximativ opt kilometri înălţime. Poţi vedea întunericul din spaţiu şi poţi vedea stratul albastru din jurul Pământului şi mi-am zis: Asta voiam să văd”.

Dumitru Prunariu şi colegii săi care au venit să serbeze 35 de ani de la primul zbor în spaţiu al unui român, şi-au lăsat amprentele pe o alee a exploratorilor. Acolo se va construi şi un observator astronomic atât pentru specialişti cât şi pentru amatori.

Dragoş Purcariu, manajer de proiect al Observatorului: „În cupola principală va fi montat un telescop de ultimă generaţie, cu o apertură, cea mai mare din România. Vom avea un planetariu digital pentru toate categoriile de vârstă, vor fi in cupolele secundare nişte lunete pentru observaţiile solare pe timp de zi, pentru timp de noapte, pentru plante, pentru deep sky, galaxii nebuloase, stele binare”.

Întregul proiect de la Baloteşti va fi gata în câteva luni şi va costa în jur de un milion de euro, din fonduri private.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri