Peste 11.500 de hectare, reîmpădurite în șase luni

Data actualizării: Data publicării:
Autumn In The UK

Regia Națională a Pădurilor (RNP) - Romsilva a reîmpădurit, în primul semestru al anului, o suprafață de 11.582 de hectare, valoarea lucrărilor de regenerare a pădurilor proprietate de stat fiind de 56,4 milioane lei, conform unui raport al instituției, dat publicității luni.

Autumn In The UK
Foto: Guliver/GettyImages

Din raport reiese că programul de regenerări artificiale, planificate pentru primăvara acestui an pe o suprafață de 3.761 hectare, a fost realizat în proporție de 111%, adică pe 4.164 hectare. Regenerările artificiale se obțin prin plantarea integrală a suprafeței de pădure.

Pe de altă parte, regenerările naturale au fost realizate pe 7.418 hectare, cu 13% mai mult față de programul stabilit, de 6.590 hectare, scrie Agerpres.

„Regenerările naturale se realizează pe parchete, prin tăierea concentrată a arborilor pe suprafețe mici, în cadrul aceluiași parchet din planul de exploatare. Pe terenurile astfel eliberate se dezvoltă pădure din semințișul provenit de la arborii tăiați, creându-se condițiile naturale de regenerare. Întreaga suprafață de pădure cuprinsă în planul de exploatare va fi parcursă cu lucrări de regenerare naturală în mai multe etape și într-o perioadă mai mare de timp, de până la 20 de ani, pentru ca pădurea nou creată să preia funcțiile celei îmbătrânite și exploatate. Regenerările naturale se practică și în cazul ariilor protejate, acolo unde sunt permise astfel de lucrări, adică în zona de dezvoltare durabilă, stabilită prin planul de management al parcului. Procedura prevede organizarea unei licitații pentru exploatarea masei lemnoase din zonele vizate, iar lucrările trebuie să fie autorizate și avizate de mai multe instituții, printre care Administrația Parcului și Agenția de Protecția Mediului, în baza unui amenajament silvic”, menționează Romsilva.

Potrivit sursei citate, programul de regenerare a pădurilor pentru acest an este stabilit la 14.570 hectare, din care 8.640 (59,3%) prin regenerări naturale și 5.930 hectare (40,7%) prin regenerări artificiale.

Până în prezent, în primele șase luni ale anului, a fost reîmpădurită o suprafață de 11.582 hectare, iar lucrările de regenerare a pădurilor proprietate de stat au costat 56,4 milioane lei.

„Regia Națională a Pădurilor promovează regenerările naturale, recomandate de experții silvici și considerate a fi cea mai bună soluție tehnică și economică de regenerare a pădurii. Zonele supuse regenerării naturale sunt pădurile ajunse la vârsta exploatabilității, iar tăierile se fac pe ochiuri mici, astfel încât să se asigure condițiile optime de creștere a noului arboret, pentru că semințișul ce rezultă de la arborii exploatați are nevoie de lumină, dar și de protecția restului pădurii. Pe de altă parte, se păstrează intacte și celelalte funcții ale pădurii, în special cele referitoare la protecția solului. În acest fel, se asigură schimbul de generații ale arborilor din fondul forestier”, susține, într-un comunicat de presă, Ciprian Pahonțu, directorul general al RNP.

RNP - Romsilva administrează 3,154 milioane de hectare de fond forestier proprietate de stat, asigură servicii publice și administrează alte un milion de hectare de pădure privată. În cadrul Romsilva lucrează 16.500 de angajați. Regia deține administrarea a 22 de parcuri naturale și naționale, o direcție pentru caii de rasă și o structură dedicată Muzeului Cinegetic al Carpaților Posada.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri