Premieră în lumea medicală. Un nou model de mână bionică le permite pacienţilor să simtă obiectele

Data publicării:
bionica mana

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Noul model de mână bionică a fost testat timp de o lună pe un cetăţean danez. Bărbatul a fost supus mai întâi unei intervenţii chirurgicale în timpul căreia i-au fost implantaţi electrozi în nervii mâinii amputate. În timpul testelor, electrozii au fost conectaţi la senzorii mânii bionice. Astfel, semnalele electrice au fost transformate în impulsuri capabile de a fi interpretate de nervii senzoriali.

„Aceşti senzori sunt folosiţi pentru a înţelege nivelul de forţă pe care pacientul îl exercită în timp ce apucă un obiect. Folosim aceste informaţii despre forţă pentru a trimite stimuli către nervii senzoriali pentru a restabili simţul senzorial în timp real în sistemul nervos”, explică Silvestro Micera, om de ştiinţă italian.

Pacientul, care a fost legat la ochi în timpul testelor, a reuşit cu ajutorul mîinii bionice să identifice textura obiectelor, dar şi formele acestora. O premieră în lumea medicală.

„Poţi simți lucruri rotunde, tari şi moi. Reacţia a fost total nouă pentru mine, iar când făceam mişcări cu mâna puteam să simt ce făceam, în loc să mă uit la ce făceam”, povestește un pacient, Dennis Aabo Sorensen.

Noul model de mână bionică rămâne momentan doar un prototip. Echipa formată din oameni de știință din Italia, Elveția și Germania vor să perfecţioneze modelul şi să încerce să reducă preţul de producţie pentru ca mâna bionică să poată fi fabricată la scară largă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri