Prințul Charles, îngrijorat de defrișări

Data publicării:
printul Charles despre AGERPRES intoarce poza

Prinţul Charles al Marii Britanii: „Mi se pare că starea de degradare a pădurilor din zonele temperate, în special a celor din Europa, a fost relativ neglijată. Europa mai deţine foarte puţine suprafeţe întinse de păduri naturale, iar multe dintre acestea sunt în România. Pădurile României sunt, bineînţeles, o parte importantă şi vitală a economiei, a integrităţii mediului şi a identităţii culturale la nivel naţional, dar au şi o însemnătate mondială din punct de vedere al biodiversităţii şi al rolului lor în reglarea climei. De aceea, dacă pot să spun asta, mi se pare absolut crucial ca pădurile să fie gestionate durabil, păstrate şi conservate, pentru beneficiile pe care ni le oferă, nu numai nouă ci şi numeroaselor generaţii care cel mai probabil ne vor urma.

Înţeleg că, potrivit unei estimări, în perioada 2000-2011 circa 180.000 de hectare de păduri din România au fost lăsate să se degradeze sau au dispărut în urma exploatării, inclusiv în urma unor activităţi ilegale. Mai rău decât atât, aproape jumătate din pierderi au avut loc în arii protejate. Un alt studiu a arătat că în perioada 2009-2011 au fost înregistrate peste 31.000 de cazuri de tăieri ilegale, urmate doar în 2012 de încă 20.000 de cazuri.

În mod uimitor, asta înseamnă 53 de cazuri pe zi şi chiar şi această rată imensă ar putea fi o subestimare, acestea fiind doar cazurile înregistrate sau investigate de autorităţi. Am mers printr-o parte din pădurile României, într-un cadru pe care îl pot descrie doar ca reprezentând unul dintre cele mai remarcabile peisaje pe care le-am văzut vreodată. De aceea, cred sincer că se poate câştiga mai mult pentru România şi pentru întreaga lume, din gestionarea durabilă pe termen lung a acestor locuri cu adevărat extraordinare, în comparaţie cu ceea ce se poate obţine prin lichidarea lor pentru avantaje pe termen scurt.

Aşa cum ştiu eu România şi pe români, am deplina siguranţă şi încredere că vă veţi ridica la nivelul acestei provocări şi veţi crea un impuls durabil şi eficace pentru a ocroti aceste habitate atât de preţioase şi importante atât pentru noi toţi precum şi pentru copiii şi nepoţii noştri.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri