Profesori români, colaboratori ai NASA

Data publicării:
NASA

Delia Călinoiu verifică toate datele care trebuie să ajungă la agenția spațială americană. Este asistent la Universitatea Politehnica din Timișoara şi are o responsabilitate uriaşă. Trebuie să supravegheze şi să interpreteze informaţiile furnizate de aparatul care măsoară calitatea aerului pentru NASA. „Am colaborat cu NASA, începând cu anul 2011, inseram date. Spre exemplu, daca sunt furtuni în Sahara putem să observăm și noi România dacă crește sau nu concentrația de aerosol, asta în funcție de concentrația maselor de aer!”, a spus Delia Călinoiu.

Calitatea aerului e influențată inclusiv de incendiile de pădure sau de poluarea industrială. Măsurătorile se realizează cu un laser și cu un fotometru, iar datele lor trebuie să corespundă cu cele ale satelitului Calipso.

Noi ne-am validat cu datele celor de la NASA, deci coincide cam și ca înălțime și ca tipul de aerosol pe care l-am identificat noi cu ajutorul diferitelor tuluri, coincide cu ce efectiv a dat ca rezultat satelitul Calipso”, a spus Ion Vetreș, asistent universitar la Universitatea Politehnica Timișoara. 

Astfel că ori de câte ori aerul e amenințat de substanțe toxice, semnalul vine din laboratorul de la Politehnică. Americanii sunt foarte mulțumiţi de colaborarea cu cei din Timişoara. „De câțiva ani încoace primim noi, Universitatea Politehnica felicitări și una a fost și de la NASA”, a declarat Ioana Ionel, profesor la Universitatea Politehnica Timișoara. 

Aparatura de la Timișoara care face măsurători pentru NASA a costat în jur de două sute de mii de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri