Proiect al Universității Dunărea de Jos din Galaţi. Substanţele chimice din alimente, înlocuite cu uleiuri naturale

Data publicării:
ULEIURI ESENTIALE Thinkstock

De aproape cinci ani, specialiştii din laboratoarele Facultăţii de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor din Galaţi lucrează la obţinerea uleiurilor naturale care ar putea duce la o viaţă mult mai sănătoasă. Până acum, au reuşit să obţină uleiurile din cimbru, leuştean şi gălbenele.

Totul se obţine din plante naturale, fără alte substanţe chimice.

„Materialul vegetal este uscat, mărunţit şi, înainte de extracţie, este recomandată determinarea umidităţii. Procesul de extracţie durează, este ales, de fapt, în funcţie de materia primă, în funcţie de ce compuşi vrei să obţii,” explică unul dintre specialiștii de la laboratoarele Facultăţii de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor din Galaţi.

Odată obţinute, uleiurile pot fi folosite în mâncare sau în produse cosmetice.

La momentul de faţă toată lumea este foarte alergică şi s-a probat că folosirea uleiurilor esenţiale în cantitate foarte mică reduce din alergii pentru că nu mai folosim o mulţime de produşi chimici,” spune Cornelia Decu Chaumont, aromaterapeut.

Proiectul cercetătorilor include însă mult mai multe plante. Unele au fost deja testate de cofetari.

„Putem să introducem materii pe zona de aromaterapie, putem să facem un master de aromaterapie,” spune Petre Alexe, decan Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor.

Laboratorul pentru obţinerea aromelor naturale face parte dintr-un proiect de cercetare a celor de la Universitatea Dunărea de Jos, singura din ţară care are laboratoare performante unde se prepară produse din carne, lapte şi bere.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri