Proiect pentru regenerarea zăcământului termal la Oradea

Data publicării:
geotermal

În Oradea există 14 sonde care au fost ridicate în perioada comunista pentru exploatarea zacamântului de apa termala de sub orao. Doar una singură, construită acum 40 de ani, recicla o mică parte din apă, aşa că resursa geotermală scădea văzând cu ochii.

Aurel Gheorghe, directorul Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale: „La nivel de ţară, în ultimii 20 de ani cu siguranţă este primul proiect de reinjecţie. El va avea un rol benefic pentru regenerarea resursei de apă geotermală”.

Pentru a construi sonda, edilii vor primi fonduri din Islanda, Norvegia şi Lichtenstein. Proiectul are o valoare de 4 milioane de euro, iar 15% din sumă va veni de la Ministerul Mediului.

Mircea Malan, viceprimarul Oradei: „Acest proiect presupune creşterea capacităţii de extracţie a sondei care există azi în incinta Universităţii şi utilizarea acestei ape geotermale pentru încălzire şi apă caldă menajeră. Ulterior, întreaga cantitate va fi reinjectată.

Daniel Ţigan, manager de proiect: „De la forajul de extracţie vom prelua o cantitate de aproximativ 17 litri pe secundă, debit de apă fierbinte la 85 de grade Celsius şi o vom transporta printr-o conductă preizolată”.

Ing. Arni Gunnarsson, specialist în sonde de reinjecţie: „Este foarte important să menţinem presiunea în zăcământ, altfel dacă scoatem mai multă apă decât se scurge dinspre munţi, nivelul apei va scădea şi va fi din ce în ce mai greu să o aducem la suprafaţă. De aceea e important să o reinjectăm”.

Ultimele cercetări amănunţite în privinţa zăcământului geotermal din Oradea au fost făcute în urmă cu 30 de ani.

Ioan Cohut, specialist termalist: „Acelaşi aviz care este încă valabil din 1986 spune că maxim 15% din ce se extrage în zăcământ poate să nu fie reinjectat ca să fie folosit pentru balneaţie”.

Proiectul ar urma să fie gata peste un an.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri