PROPUNERE. Zonele protejate, gazde pentru competiții sportive

Data publicării:
lege

Viorel Arcaș, senator PSD: „Subliniem importanţa deosebită a acestor competiţii, cu o participare internaţională foarte mare. Nu-i vorba numai de ariile protejate, e vorba și de absolut tot traseul pe care-l au pe pajiști, fânețe”.

Tibi Brad, reprezentant sportivi enduro: „În această rețea de situri Natura 2000, în mod normal n-ar fi trebuit interzise activitățile umane, ci doar ținute sub control”.

Propunerea vine în condiţiile în care mai multe trasee din județul Sibiu au fost deja interzise pentru motocicliștii enduro, aşa cum cere actuala lege. Mai multe asociații de turism au reclamat faptul <poze> că unele trasee montane au fost distruse de către practicanții sporturilor off-road.

Teodor Tulpan, alpinist și ghid montan: „Se fac niște urme foarte adânci, după aceea vine apa, spală, face ogașe mult mai mari și se creează chiar niște mici prăpăstii, să zicem, pe care tu, ca turist, vei fi nevoit să le ocolești”.

Unii administratori încearcă să-și protejeze singuri zonele frecventate de motocicliștii enduro. Spre exemplu, aici, la Rășinari, pe acest traseu au fost montate garduri din nuiele, care să împiedice accesul riderilor.

Politicienii vor acum ca legea să fie modificată şi evenimentele să aibă loc cu acordul administratorilor zonelor protejate. Anul trecut, competiţia de enduro de la Sibiu a atras peste 1.500 de turiști străini, alţi peste 1000 de participanţi, dar şi câteva sute de români.

Dragoș David, custode al ariilor protejate Muntele Tâmpa: „Suntem împotriva acestei modificări. Găsim în ţară locuri unde să facem astfel de competiţii sau amenajăm astfel de locuri”.

Unele autorităţi sunt într-o situaţie delicată, pentru că şi-ar dori ca natura să rămână intactă, însă astfel de sporturi atrag turişti si, implicit, mai mulţi bani.

 Ion Oancea, viceprimarul comunei Bratovoiești: „Fiind la momentul respectiv arie protejată, o să cerem şi părerea cetăţenilor din comună, pentru că este în interesul comunităţii locale şi pentru binele comunităţii locale pentru atragerea de investitori”.

Un exemplu este un loc sălbatic, aflat la doar 25 de kilometri de Craiova. O adevărată oază de liniște, unde trăiesc zeci de specii de animale și pești. Însă peisajul ar putea să arate altfel.

Propunerea celor 28 de senatori este deocamdat în dezbatere publică pe site-ul Senatului.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri