Războiul împotriva pungilor de plastic. Amenzi pentru companii

Data publicării:
Plastic Bags - The Environmental Scourge
Foto: Guliver / GettyImages

Mai mulţi deputaţi PSD, USR şi ai minorităţilor naţionale au depus, la Senat, o propunere legislativă privind modalitatea de gestionare a pungilor de plastic, prin care se impune o valoare de conţinut de biomaterial al pungilor de transport din materiale plastice de unică folosinţă. Operatorii economici vor fi obligaţi să înscrie pe pungă un marcaj în acest sens. Încălcarea acestor dispoziţii constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 15.000 la 25.000 de lei.

Plastic Bags - The Environmental Scourge
Foto: Guliver / GettyImages

 

Potrivit articolului 2 al iniţiativei, „sunt supuse prevederilor prezentei legi toate pungile de plastic introduse pe piaţă, indiferent de materialul din care au fost realizate şi de modul lor de utilizare în activităţile economice, comerciale, în gospodăriile populaţiei sau în orice alte activităţi, precum şi toate deşeurile de pungi, indiferent de modul de generare”.

Prin propunerea legislativă se impune o valoare de conţinut de biomaterial minim al pungilor de transport din materiale plastice de unică folosinţă care trebuie îndeplinite la fabricarea acestora după un anumit calendar: minimum 30% începând cu 1 ianuarie 2018; minimum 40% - 1 ianuarie 2019; minimum 50% - 1 ianuarie 2020; minimum 60% - 1 ianuarie 2025.

Operatorii economici care produc pungile de transport din materiale plastice sunt obligaţi să aplice sau să înscrie pe pungă un marcaj care indică faptul că punga poate fi utilizată pentru compostarea la domiciliu, precizând trimiterea la standardul sau la ordinul de ministru corespunzător, poate face obiectul unei sortări în cadrul unei colectări separate de biodeşeuri şi nu trebuie să fie abandonată în natură.

De asemenea, mai trebuie menţionat că aceasta este constituită parţial din biomateriale, precizând valoarea în cifre a conţinutului de biomaterial şi trimiterea la standardul care permite determinarea acestuia.

În cazul celorlalte pungi trebuie precizat că acestea pot fi reutilizate şi nu trebuie abandonate în natură.

Iniţiatorii propunerii legislative mai arată că cei care nu respectă prevederile sunt amendați cu 15.000-25.000 de lei.

Citiți și: Pungile de plastic de unică folosință ar putea fi interzise

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri