România a devenit stat membru CERN. Contribuţia anuală este de 10 milioane de euro

Data publicării:
cern

Cu unanimitate, membrii consiliului CERN au votat la Geneva ca România să devină unul din cele 20 de state membre ale organizaţiei. Demersurile de aderare au început în 2010, iar de atunci cercetătorii români au colaborat sporadic cu specialiştii CERN.

Această schimbare de calitate are implicaţii foarte importante, deoarece numărul de cercetători români care vor putea participa la proiectele CERN creşte de la maximum 100 la maximum 500 şi, de asemenea, cuantumul finanţărilor este mult mai important”, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei.

Astfel, România va beneficia de contracte şi comenzi pentru acest centru de cercetare. Dar pentru asta trebuie să plătim o contribuţie de aproape 10 milioane de euro pe an.

După ce Guvernul va lansa proiectul legii de ratificare, probabil la începutul lunii septembrie, Parlamentul va aproba această lege în regim de urgenţă”, a spus Ecaterina Andronescu, preşedintele Comisiei pentru Învăţământ din Senat.

România şi-a câştigat locul printre membrii CERN cu ajutorul proiectelor de cercetare dezvoltate în ultimii ani. Cel mai mult a cântărit, însă, construirea laserului de la Măgurele, pentru care costurile se ridică la peste 350 de milioane de euro, bani europeni.

„Proiectul ELI este bine cunoscut şi la nivelul CERN-ului. Cred că s-a luat la pachet, evaluarea ştiinţifică a României s-a făcut ţinând cont de contribuţia noastră de până acum la experimentele de la CERN, de faptul că în România se contruieşte un centru european”, a declarat Nicolae Zamfir, directorul proiectului ELI-NP.

Lucrările de la Măgurele sunt însă în întârziere. Constructorii au de recuperat lunile în care au aşteptat avizele pentru foraje.

Clădirea în care va funcționa cel mai mare laser din lume va fi gata în aproximativ jumătate de an. Termenul iniţial era, însă, începutul lunii iunie. Încă se mai lucrează la compartimentarea interioară şi finisaje. Apoi vor fi instalate aici echipamentele, proces care va fi gata abia în anul 2018.

Colaborarea României cu CERN au început în anul 1991, când a fost semnat un prim acord. În laboratoarele organizaţiei a fost creat cel mai mare accelerator de particule. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri