România reciclează doar 13% din gunoi şi riscă amenzi de 200.000 de euro pe zi 

Data publicării:
N13 GUNOAIE AMENZI AGERPRES

În acest moment România reciclează doar 13% din gunoiul produs în ţară, deşi ţinta pentru următorii ani este de până la 50%, iar în 2030 trebuie să reciclăm 65% din ce aruncăm la tomberon, potrivit angajamentelor luate în cadrul Uniunii Europene. Cu toate astea, autorităţile locale nu investesc în puncte de reciclare sau în modernizarea celor existente. Asta deşi va veni ziua când vom scoate cu toţii bani din buzunar pentru a plăti aceste întârzieri.

Corina Lupu, secretar de stat ministerul Mediului: „România poate primi o penalitate care poate ajunge la 200.000 de euro pe zi pe care o plăteşte statul român, dar de fapt o plătim noi cu toţii.”

Deşi la marginea oraşelor se ridică munţi de gunoaie, Guvernele de până acum nu au introdus taxa de 50 de lei pe tonă, pentru a descuraja aruncarea deşeurilor la groapă. Anul viitor aceasta ar trebui să fie de 80 de lei pe tonă.

Corina Lupu, secretar de stat ministerul Mediului: „Din păcate nu avem o taxă de depozitare a deşeurilor la groapă. Ar urma să fie aplicată din ianuarie 2017. Din motive electorale nu a fost niciodată dorită a se aplica. Deci nu avem o taxă a depozitării. Sigur că nu putem să stimulăm colectarea. E mult mai simplu să ducem la groapă.”

Singurii interesaţi să colecteze deşeuri sunt firmele private şi lanţurile de hipermaketuri. Marile magazine, precum Carrefour, Cora şi Auchan dau bonuri de cumpărături pentru cei care reciclează. 5 bani pentru un pet de plastic sau 15 bani pentru un kilogram de hartie.

„Sticle nu, că e un ban şi nu se merită.”

***

„Voucherul este valabil 30 de zile.”

Cătălin Bălan, reporter Digi24: „În cele 29 de staţii de reciclare ca aceasta, lunar se strâng peste 200 de tone de deşeuri. Cantitatea este ca o picătură într-un ocean de gunoaie.”

În România se prelucrează 300.000 de tone de deşeuri anual. Încă pe atât este importat din alte ţări de către firmele care transformă deşeurile în fibre sintetice, sticlă şi materiale plastice.

Constantin Damov, fondator companie de reciclare: „Între 40-45% cantitatea proceasată nu provine din România. O aducem de la ţările învecinate.”

În 2005 în România se reciclau pentru procesare doar 40.000 tone, iar până în 2010 cantitatea a crescut de patru ori.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri