Românii renunță greu la electrocasnicele stricate

Data publicării:
deseuri electrice

„Uite-o ce frumos stă!”

De doi ani, Minodora Ștefan folosește o mașină de spălat pe post de coș de gunoi. Foloseşte aparatul stricat pentru depozitarea vechiturilor.

Minodora Ștefan, localnică: „S-a stricat și am zis că o repar și n-a mai venit să o repare, tot a zis că o repară și n-a mai venit și asta e. Nu vă încurcă? Nu, că stă frumos lângă peretele casei și nu mă deranjează cu nimic.”

În localitatea Ciohorăni locuiesc aproape două mii de oameni, dar numai 30 dintre ei au acceptat să le predea angajaților de la Asociația Română pentru Reciclare deșeurile electrice sau electronice.

„Nu le-am dus la gunoi, că nepoții noștri le-au păstrat bine, le-au urcat în pod. Televizoare am trei și aparate de radio.. Dar astea sunt vechi, rele, pick up, nici nu mai știu. De câți ani s-au stricat și stau în magazie? Cred că au 20 de ani.”

***

„Aragazul e stricat? Da, da. Şi unde îl țineți? Afară. Să-l duc pe câmp, unde să-l duc? Îl țin acolo, pun sticle goale .”

Reprezentanţii ONG-ului specializat în reciclare spun că aparatele electrice şi electronice stricate reprezintă 5-6% din totalul deșeurilor unei comunități.

Simona Cecilia Ghiga,reprezentant al Asociației Române pentru Reciclare: „Sunt deșeuri toxice, o singură baterie aruncată la întâmplare poate polua 10 litri de apă și un metru pătrat de pământ. ”

Cei care au acceptat totuși să se despartă de vechile aparate au fost recompensați. Pentru o mașină de spălat au primit câte 20 de lei, iar pentru un frigider 40 de lei. În plus, au fost înscriși într-o tombolă la care au putut câştiga cafetiere și maşini de călcat.

Legislația europenă impune României să colecteze anual 4 kilograme de deșeuri electrice și electronice pe locuitor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri