Soiuri noi de cartofi românești

Data publicării:
cartofi soiuri noi de cartofi institutul cartofului brasov foto potato ro 17 10 2015

Trei ani de teste au fost necesari pentru ca patru noi soiuri de cartofi să primească brevetul. Radu Hermeziu este cercetătorul care le-a conceput. Inginerul spune că a fost nevoie de noi tipuri de legume având în vedere seceta care devine tot mai aspră de la vară la vară.

Radu Hermeziu, inginer: Soiul Sarmis se pretează foarte bine pentru piure, soiul Marvis pentru cartofi pai, iar celelalte două, Braşovia şi Castrum, sunt mixte, deci merg şi-şi. Ele fiind create în zona noatră, a Braşovului, răspund foarte bine condiţiilor noastre.

Sorin Chiru, directorul Institutului de Cercetare al Cartofului, Braşov: Au provenit în urma unui proces, să spunem de selecţie, orientat spre realizarea de forme cu rezistenţă sau toleranţă la condiţiile acestea climatice care sunt în continuă schimbare.

Cartofii au fost cultivaţi de fermieri din şapte zone din ţară. Unul dintre ei este Calinic Sucaciu. Agricultorul are, în Ţara Făgăraşului, 100 de hectare numai cu cartofi, iar producţia sa ajunge pe rafturile supermarketurilor. Anul acesta a fost primul fermier din judeţ care a însămânţat cele patru soiuri pe o bucată de câţiva metri pătraţi ca să vadă cum se comportă în condiţiile zonei. Cartofii au trecut testul cu succes.

Calinic Sucaciu, agricultor: Al doilea soi este soiul Braşovia, mie mi se pare destul de interesant şi e un soi de mărime medie spre mare, producţie bună pe hectar, rezistenţă bună la condiţiile de stres, secetă

De anul viitor, fermierii pot cumpăra cu 1,7 lei un kilogram de seminţe. Un preţ de trei ori mai mic decât cel al soiurilor de peste graniţe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri