Stephen Hawking, în căutarea extratereştrilor

Data publicării:
stephen hawking si iuri milner GettyImages-481374644-21072015

Iuri Milner și Stephen Hawking ©FOTO: GULLIVER/GETTYIMAGES

Susținut de miliardarul rus Iuri Milner, el însuși fizician, acest proiect cu o durată de zece ani, denumit Breakthrough Listen, beneficiază de o finanțare de 100 de milioane de dolari (92 de milioane de euro) și este considerat cel mai ambițios demers de acest gen care are drept scop depistarea unor indicii de viață inteligentă extraterestră.

„Undeva, în cosmos, poate că există viață inteligentă. În orice caz, nu e cazul să ne mai punem marea întrebare. E timpul să găsim răspunsul, să căutăm viața dincolo de Terra. Trebuie să știm”, a declarat Stephen Hawking. În vârstă de 73 de ani și suferind de screloză laterală amiotrofică (ALS), Stephen Hawking este autor al unor lucrări despre expansiunea universului, găurile negre și teoria relativității.

Iuri Milner, creator al Breakthrough Prize pentru realizări ştiinţifice, a lansat această iniţiativă la Londra, în cadrul unui eveniment la care a fost prezent şi Stephen Hawking. Profesorul britanic este consilier în cadrul acestei iniţiative.

De formaţie fizician, Iuri Milner se alătură astfel unui număr tot mai mare de investitori şi antreprenori de succes care au devenit interesaţi de explorarea spaţiului. Unul dintre aceştia este Elon Musk, creatorul companiei SpaceX, care a spus că doreşte să colonizeze planeta Marte.

În proiect vor fi folosite cele mai puternice telescoape, iar scopul cercetărilor este de a fi depistată orice manifestare a unei activități inteligente, cum ar fi o frecvență radio sau o rază laser. Potrivit miliardarului rus, proiectul va permite ca într-o singură zi să fie culese mai multe date decât o făceau într-un an precedentele cercetări.

Zona de lucru va fi de zece ori mai mare decât a fost până acum, iar Breakthrough Listen va permite detectarea, de 100 de ori mai repede, a cel puțin de cinci ori mai multe frecvențe radio.

Breakthrough Listen va fi desfășurat în paralel cu proiectul Breakthrough Message, un concurs internațional care vizează trimiterea celui mai potrivit mesaj pământean către o formă de viață inteligentă extraterestră. „O civilizație care ar citi unul dintre mesajele noastre ar putea avea un avans de miliarde de ani față de noi”, spune Stephen Hawking. „Ar putea fi mult mai puternici și s-ar putea să nu ne acorde mai multă importanță decât acordăm noi unei bacterii”, subliniază astrofizicianul.

Breakthrough Listen, un program mai ambițios decât al americanilor

Iuri Milner lansează la Londra proiectul Breakthrough Listen, alături de Stephen Hawking ©FOTO: GULLIVER/GETTYIMAGES

Oamenii de ştiinţă spun că proiectul finanţat de magnatul rus depăşeşte în amploare orice alt proiect similar din acest domeniu, inclusiv celebrul program american SETI (Search for ExtraTerrestrial Intelligence). În medie, SETI primeşte o finanţare anuală mai mică de 2 milioane de dolari, a arătat astrofizicianul Dan Werthimer, consilier al proiectului finanţat de Milner şi, în acelaşi timp, coordonatorul proiectului afiliat Universităţii California din Berkeley, scrie Mediafax.

În zilele noastre, graţie progreselor tehnologice, inclusiv creşterii capacităţii de analiză a computerelor şi a sensibilităţii telescoapelor, acest proiect de 100 milioane de dolari va scruta în profunzimile mult mai îndepărtate ale spaţiului în comparaţie cu anii 1990 - perioada în care SETI a făcut ultima sa descoperire majoră.

Progresele tehnologice vor permite oamenilor de ştiinţă să monitorizeze mai multe miliarde de frecvenţe radio simultan, în loc de câteva milioane, şi să monitorizeze suprafeţe de 10 ori mai mari de pe bolta cerească decât cele care erau analizate în anii 1990.

Însă, orice semnal ce va fi detectat de savanţi a fost emis cel mai probabil în urmă cu mulţi ani, poate chiar cu sute sau milenii în urmă. Semnalele radio au nevoie de patru ani pentru a călători până la Terra de la cea mai apropiată stea din afara Sistemului Solar.

Într-o perioadă de 10 ani, graţie finanţării de 100 milioane de dolari, Iuri Milner speră că oamenii de ştiinţă vor putea să asculte transmisiile radio din galaxia noastră - Calea Lactee - şi din alte 100 galaxii învecinate.

Unul dintre cele mai mari costuri îl reprezintă închirierea de timp la diverse telescoape radio, inclusiv la Observatorul Parkes din provincia australiană New South şi la Observatorul Radio Astronomic Green Bank din statul american Virginia de Vest. Iuri Milner plănuieşte să închirieze câte două luni pe an fiecare dintre cele două telescoape, în condiţiile în care oamenii de ştiinţă din lumea întreagă au în mod normal dreptul de a lucra doar două zile pe an la aceste telescoape.

Cercetătorii de la proiectul Breakthrough Listen, coordonat de Peter Worden, care a lucrat până de curând ca director al Centrului de Cercetare Ames, administrat de NASA, vor centraliza semnalele radio pe care le vor descoperi, vor face publice aceste date şi vor examina datele cu atenţie, pentru a vedea dacă acestea conţin anumite tipare repetitive.

Scopul constă mai puţin în a înţelege aceste semnale radio cât în stabilirea cu certitudine a faptului că ele sunt create de forme de viaţă inteligente şi nu sunt fenomene naturale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri