Strămoșul elefantului a trăit în Vaslui

Data publicării:
mandibula de elefant de vaslui

Un mamifer erbivor care semăna cu un elefant al zilelor noastre a trăit în această zonă în epoca preistorică. Uriaşele animale au dispărut de pe Pământ la începutul glaciaţiunilor, cel mai probabil din cauza schimbărilor climatice.

Cercetătorii au găsit în Podişul Bârladului oasele unui elefant care a trăit acum şapte milioane de ani. Specialiştii spun că este cea mai importantă descoperire făcută în ultimii 120 de ani pe teritoriul României.

„Aveau trompa specifică, defense sau fildeşi, erau atașați numai pe maxilarul inferior. De aceea craniul este destul de mare”, explică Laurențiu Ursachi, muzeograf.

Era erbivor, ca şi cel de astăzi. Prefera crengile, deci nu prea rupea de pe jos, fiind înalt. Depăşea minimum 2 metri şi jumătate, chiar trei”, spune Daniel Bejan, inginer.

Deocamdată au fost găsite doar bucăţi de craniu şi de membre, dar specialiştii speră că vor reuşi să recupereze exemplarul preistoric în totalitate.

Astfel de schelete de elefanţi fosili sunt foarte rare în Europa. Acum șapte milioane de ani aici a fost un continent, un uscat, unde trăiau diverse mamifere sau animale într-un paleomediu dominat de savane”, spune Bogdan Rățoi, profesor universitar.

Fragmentele fosilizate au fost trimise la Muzeul din Bârlad, unde a început procesul de restaurare.

„Dacă este să facem o comparaţie între mandibulele a două specii care au fost contemporane, mandibula de cal este mai mică de cel puţin o sută de ori decât mandibula de deinotherium”, explică un specialist.

Singurul schelet întreg de deinotherium giganteum din Europa a fost găsit tot la Vaslui, în 1890, şi este expus la Muzeul Antipa din Capitală.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri