Studiu genetic al plantelor, realizat și în România

Data publicării:
flori

De exemplu, codul de bare al pelinului alb, plantă perenă care creşte şi la noi, conține o schemă care este formată din secvenţe unice ale ADN-ului, notate cu simboluri. Cercetătorii de la Grădina Botanică Jibou au început studiul acum patru ani şi sunt printre primii specialişti din lume implicaţi în proiectul de creare a unei baze internaţionale. Munca nu e uşoară. Stabilirea codului de bare pentru o specie de plantă este un proces care durează chiar şi trei luni.

Pentru fiecare specie în parte se prelevează probe din teren, se păstrează la minus 80 de grade şi pe parcursul timpului le procesăm”, spune Cristina Copaci, biolog.

Într-un an, specialiştii reuşesc să analizeze în jur de 40 de specii de plante. Prima plantă analizată provine dintr-o specie rară: rododendronul, sau bujorul de munte. Cercetarea îi ajută nu numai pe biologi, dar şi pe criminalişti.

Dacă găseşti un corp delict undeva să spui - uite are ADN al unei specii ce trăieşte în zona respectivă. Şi atunci înseamnă că el provine de acolo”, spune Cosmin Sicora, directorul Grădinii Botanice Jibou.

Cercetarea este susţinută din fonduri proprii, iar costurile pe un an se ridică la aproximativ 15.000 de euro. Codurile de bare stabilite sunt încărcate într-o bază internaţională online care acoperă deja un sfert din totalul speciilor de plante de pe planetă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri