Sunetele ar putea înlocui pesticidele

Data publicării:
DSC6293

Plantele simt când sunt mâncate de dăunători. Secretă substanțe iritante, dar până își fac efectul, părți din plantă sunt compromise.

Heidi Appel și Rex Cocroft, doi cercetători de la Universitatea din Missouri, au înregistrat sunetele emise de insecte când se hrănesc și au expus apoi un grup de plante la semnalele acustice pentru a le păcăli că sunt atacate. Un al doilea grup de plante, din aceeași specie, nu a primit același tratament și a fost lăsat să se descurce singure în față dăunătorilor.

În ambele grupuri s-au pus apoi omizi pentru a vedea cum răspund la atac. Plantele expuse din timp la înregistrările cu sunetul dăunătorilor au reacționat mult mai bine - secretaseră din timp cantități mari de compuși sulfuroși protectori, astfel că omizile le-au evitat.

Heidi Appel, cercetător: „Înțelegerea modului în care plantele detectează și răspund la sunetele din mediul înconjurător ne oferă noi modalități de a le ajuta să se apere împotriva insectelor dăunătoare. De asemenea, se deschide puțin mai mult fereastra către comportamentul plantelor, astfel încât vedem că acestea reacționează la stimulii externi la fel ca noi, deși răspunsul poate părea puțin diferit”.

Echipa de cercetare și-a reluat experimentele, de această dată pentru a verifica dacă plantele reacționează la orice vibrație de sunet sau doar la sunetul insectelor care le fac rău. De această dată, grupul de plante expus la sunetele insectelor nepericuloase nu a avut nicio reacție chimică, în vreme ce plantele expuse la sunetul dăunătorilor au crescut puternic concentrația de substanțe iritante. Acestea funcționează exact ca un pesticid, doar că nu prezintă niciun pericol pentru sănătate.

Cercetătorii își continuă acum experimentele cu plante comerciale precum varza de Bruxelles și guliile pentru a vedea dacă răspunsul e același. Stimularea mecanismului de aparare al culturilor ar elimina necesitatea tratamentelor chimice.

În România, mostrele recoltate de ANSVSA au arătat că un sfert din fructele și legumele vândute conțin urme de pesticide.

Dacă cercetările vor confirma că plantele au sisteme de apărare, modul în care se face agricultură se va schimba radical. Costurile vor putea fi reduse enorm de mult, pentru că substanțele pentru a combate dăunătorii sunt costisitoare și ridică prețul produsului final. Întreaga industrie a pesticidelor are vânzări de 45 de miliarde de dolari la nivel global. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri