Trei uragane, simultan, în Atlantic. Insulele din zonă, distruse în proporție de 95%

Data actualizării: Data publicării:
irma

Trei uragane se manifestau simultan miercuri după-amiaza în Oceanul Atlantic, furtunile Jose și Katia fiind ridicate în categoria uraganelor alături de Irma, ciclonul de maximă intensitate - a cincea, a anunțat Centrul național american pentru uragane (NHC), citat de AFP și preluat de Agerpres.

În ultimele lor buletine informative de la ora 21:00 GMT, meteorologii americani au indicat că rafalele de vânt ale uraganului Jose înregistrau 120 km/h (categoria 1 pe o scară de 5) și că acesta se deplasa cu 26 km/h în direcția vest-nord-vest și urma să-și mențină traiectoria în următoarele 48 de ore.

NHC se așteaptă ca Jose, care se „întărește rapid”, să se apropie vineri de categoria 3 - „uragan major” - cu rafale de vânt între 178 și 208 km/h.

El se afla la aproape 1.700 km de arhipelagul Antilelor Mici, nicio alertă nefiind emisă până acum, dar aceste insule au fost deja afectate de uraganul Irma, de categorie 5.

De cealaltă parte a Golfului Mexic, la 300 km nord-est de orașul mexican Veracruz, acționează de acum uraganul Katia, cu rafale de vânt de 120 km/h și care ar urma să crească în putere în următoarele 48 de ore.

Acesta se deplasează lent, cu 6 km/h, spre sud-est, iar traiectoria sa ar urma să se mențină în orele viitoare.

Conform NHC, guvernul mexican a decretat o „supraveghere de uragan” pe o parte a litoralului statului Veracruz, între Tuxpan și Laguna Verde. O asemenea punere sub supraveghere înseamnă că rafalele de vânt ar urma să atingă zona în cauză în 48 de ore.

sat-rad
Foto: weathernationtv.com

În imaginea de mai sus se pot observa cele trei uragane. În stânga, în Golful Mexic, Katia, la mijloc Irma, iar în dreapta uraganul Jose.

În ce privește uraganul Irma, acesta, conform AFP, a „devastat total” miercuri insula Barbuda și a lovit dur insula franceză Saint-Barthélemy și cea franco-olandeză Saint-Martin, unde, pe partea franceză, a provocat, conform unor oficiali locali, distrugeri în proporție de 60-95%, dar și moartea a cel puțin șase persoane.

Miercuri seara, după ora 23,00 GMT, uraganul Irma a lovit nordul teritoriului american Puerto Rico, cu rafale de vânt de 295 km/h, provocând căderi de curent și precipitații puternice, chiar dacă ochiul ciclonului a rămas în largul insulei.

Conform NHC, Irma va avansa apoi spre Cuba, unde deja a fost declarată stare de alertă, și va ajunge pe coastele Floridei la finalul săptămânii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri