Un elev de 17 ani a construit, cu doar 200 de lei, o mână robotică

Data publicării:
mana robotic
Mână robotică construită cu doar 200 de lei

Pasionat de electronică şi fizică, Marian Stoica, elev în clasa a XI-a, la Colegiul Naţional Alexandru Lahovari din Râmnicu Vâlcea, a creat o mână robotică.

Marian Stoica, elev: Când vine vorba de electronică eu am nevoie de liniște și în general lucrez noaptea. Așa că am lucrat undeva la trei nopți, nu am prea dormit, dar a meritat, a ieșit.

Pentru colective de cercetare impresionante, care petrec ani de zile în super laboratoare, stilul de lucru al lui Marian poate părea o ciudăţenie. Însă este unul care face diferenţa. Cu ajutorul unor banale agrafe, mănuşi, acumulatori şi piese dintr-un calculator mai vechi, tânărul inventator le-a oferit multora o lecţie de creativitate.

„O proteză pentru mână poate costa zeci de mii de euro. Invenția lui Marian Stoica însă este realizată în mare parte din materiale reciclabile și a costat doar două sute de lei”, transmite corespondentul Digi24 Andrei Marinaș.

Un coleg atipic, nonconformist şi creativ. Aşa este descris Marian atât de profesorii săi, cât şi de colegi.

„Este o persoană care iese foarte repede în evidență. Mereu este inventiv. Cel puțin o dată pe lună vine cu ceva nou”, spune un coleg.

Ba vine cu o mănușă care se mișcă, ba cu niște degete, ba cu niște mașinuțe, cu zaruri care nu știu ce fac. Este năstrușnic, e un mic geniu, îmi place de el”, spune un profesor.

Mâna robotică a obţinut premiul întâi la Festivalul Naţional al Ştiinţei de la Zalău.

A construit singur o imprimantă 3D cu care realizează proteze

Aceeaşi pasiune o împărtăşeşte şi un tânăr timişorean. Călin Brandabur lucrează în domeniul IT de mai bine de zece ani şi a construit de unul singur o imprimantă 3D cu care realizează proteze.

Aparatul poate reface degetele, palma şi chiar braţul. După ce le printează, Călin montează proteza piesă cu piesă. Toate sunt realizate din material plastic.

Călin Brandabur: Costurile unei proteze se ridică la mii sau poate zeci de mii de euro, cu această tehnologie se poate printa această piesă cu câțiva euro.

Pentru printarea mâinii este nevoie de cinci ore şi alte patru ore pentru degete, iar o astfel de proteză ar costa aproximativ 15 lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri