Un meteorit care a lovit Pământul în 1992, expus la Râșnov

Data actualizării: Data publicării:
meteorit

Un meteorit a fost expus în Parcul Dinozaurilor din Râşnov. Este vorba, mai precis de o bucată dintr-un corp ceresc care ar fi lovit Pământul în 1992. A fost găsită de un geolog în 2012 într-o localitate din Cluj, iar acum este piesă de muzeu alături de fosilele dinozaurilor.

Geologul care a găsit meteoritul a acceptat ca acesta să fie expus pentru totdeauna în Dino Parcul din Râşnov.

Meteoritul a fost plasat într-o cutie, în condiţii speciale de păstrare. Administatorii parcului au amenajat şi o zonă de impact, pentru ca orice vizitator să înţeleagă cât de mare este viteza şi ce urme lasă un astfel de corp, la impactul cu pământul.

Cei mai mulţi meteoriţi se dezintegrează la intrarea în atmosferă.

„Mie mi s-a părut foarte interesant cum arăta meteoritul şi cum ieşea fumul din el. Arăta chiar foarte interesant, groapa cât era de mare şi cum a picat meteoritul,” spune un vizitator.

Fragmentul expus la Râşnov are un diametru de numai opt centimetri, dar se presupune că a fost mult mai mare.

Este un fragment, dintr-o foarte mare bucată, probabil câteva zeci de kilograme în momentul când a impactat pământul, este constituit în cea mai mare parte din fier, la care se adaugă nichel, sulf,” explică prof. Dan Grigorescu, Facultatea de Geologie, Universitatea Bucureşti.

Parcul din Râşnov nu a fost ales întâmplător pentru expunerea meteoritului.

Este foarte natural ca noi, prezentând practic tot lanţul de dinozauri, să prezentăm şi evenimentul care, din păcate, a dus la dispariţia lor,” precizează Adrian Apostu, administrator Dino Parc Râşnov.

Cel mai mare meteorit care a căzut în România a fost descoperit în 1882, la Mociu, în judeţul Cluj. Specialiştii estimează că obiectul avea 300 de kilograme, în momentul în care a lovit pământul. Un fragment din acest meteorit, greu de 35 de kilograme, este expus la Muzeul de Mineralogie din Cluj-Napoca.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri