VIDEO. Berzele-vedetă de la Schitu Golești s-au întors

Data publicării:
berze

Gol va rămîne şi anul acesta cuibul construit de autorităţi pentru strămutarea berzelor. Păsările au venit în urmă cu câteva zile şi s-au instalat tot unde au vrut ele, mai precis în cuibul făcut anul trecut.

Localnică: „Sunt vesele,sunt bine. E bine că au găsit locul curat. La ambiţie, a făcut cinci pui anul trecut. Și acum cred că se apucă de ouă”.

În martie anul trecut berzele din Schitu Golesti au devenit vedete peste noapte. După reclamaţia unui cetăţean deranjat de zgomotele făcute de păsări, guvernul a aprobat strămutarea cuibului. Au fost instalate chiar indicatoare care să le arate păsărilor unde le-a fost mutat cuibul. A fost o întreagă desfăşurare de forţe, ignorată însă de berze care şi-au ales singure un loc unde să-şi facă noul cuib.

Comportamentul berzelor era previzibil, spun specialiaştii.

Mirela Ridiche, cercetător ştiinţific la Muzeul de Ştiinţele Naturii din Craiova: „Este cunoscută Fidelitatea la berze faţă de cuibul pe care şi l-au construit. Despre barză se știe că este o specie monogamă, adică perechile formate rămân împreună toată viaţa”.

Berzele sunt specii protejate prin lege iar intervenţia oamenilor în mediu lor de viaţă este interzisă.

Citiți și:

Saga de la Schitu Goleşti. Cine plătește factura pentru mutarea cuibului de barză

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri