VIDEO. Casele inteligente care ne apără de calamități

Data publicării:
case intel

Arhitecţii thailandezi au prezentat casa rezistentă la inundaţii, un must într-o ţară lovită frecvent de taifunuri.

„În trecut, în Thailanda erau inundaţii în fiecare an. Am folosit materiale rezistente la inundaţie, cum ar fi plasticul care nu e afectat de apă”, spune unul dintre ei.

Chilienii, terorizaţi de cutremure dese, au inventat case modulare. Ultima experienţă traumatizantă au avut-o în martie. Două cutremure cu magnitudini de 7 grade au avut loc la un interval de un minut.

Locuinţa modulară expusă la salonul de inventică de la Paris poate fi ridicată în trei etape. Imediat după seism, se construieşte o cameră de 11 metri pătraţi în care poate intra o mică familie.

„Trei oameni într-o singură săptămână pot construi această locuinţă provizorie. Puteţi vedea o mică bucătărie de urgenţă, chiar lângă fereastră pentru a putea găti ceva în perioada de după cutremur”, spune unul dintre arhitecți.

Apoi, locuinţa poate fi extinsă. Vorbim despre o casă inteligentă, gândită să funcţioneze în condiţii vitrege. Are inclusiv soluţii de reglare a temperaturii cu ajutorul apei.

Peretele format din sticle umplute cu apă, absoarbe sau degajă căldura din interiorul casei în funcţie de anotimp.

Casa chilienilor costă doar 30.000 de euro, de zece ori mai ieftină decât cea a tailandezilor, însă construite la scară industrială, costruile pot fi reduse la jumătate. Doar câteva mii de euro, cu tot cu dotările interioare pot valora însă aceste locuinţe, care au folosit cândva drept containere.

Fostele containere în care până acum se transporta marfa au fost transformate în adevărate locuinţe.

Cât despre oraşele viitorului, arhitecţii încep deja să le construiască. Au maşini care se încarcă la priză, casele se încălzesc de la soare şi produc energie ca nişte baterii uriaşe.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri