VIDEO. Defrișări masive în unul dintre cele mai frumoase parcuri naționale

Data publicării:
defrisari

Cel puţin 50 de hectare de pădure au dispărut de pe o crească a Muntelui Semenic. Copacii au fost tăiaţi în mijlocul parcului naţional. Inspectorii Silvici spun că nu pot controla defrişările, deoarece Ministerul Mediului nu a aprobat un plan de management pentru exploatarea lemnului în România.

Zona defrişată se vede în imaginile înregistrate din dronă de un telespectator Digi24. 50 de hectare de pădure au dispărut, spun ecologiştii.

Corneliu Sturza, preşedintele GEC Nera: „Romsilva face ce vrea acolo. Eu spun că sunt ilegale în contextul faptului că nu există un plan de management. Am cerut public Ministerului Mediului să impună acest plan, după 13 ani de zile.”

Reprezentanţii Gărzii Forestiere Timişoara, care gestionează şi fondul forestier din Caraş-Severin, au aflat şi ei de problemă. Cei care ar trebui să se îngrijească de păduri spun însă că nu pot opri defrişările, în lipsa unui plan de management aprobat de Ministerul Apelor şi Pădurilor. Acesta ar fi cel care stabileşte ce şi cât lemn poate fi tăiat.

„Conform amenajamentului silvic, aici s-au executat lucrările propuse: tratamentul tăierilor progresive - racordare, împăduriri în completarea regenerării naturale, îngrijirea seminţişurilor şi ajutorarea regenerărilor naturale. Toate aceste lucrări au avut avizul favorabil al Administraţiei Parcului Naţional Semenic," se arată în comunicatul trimis de Garda Forestieră Timişoara.

Anul acesta, inspectorii Gărzii Forestiere au descoperit peste 3.000 de metri cubi de lemn tăiat ilegal, echivalentul a 85 de camioane pline, a căror valoare depăşeşte un milion de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri