VIDEO Ghena cu interfon, capcană pentru hoţii de gunoi. Locatarii au acces doar cu cartelă electronică

Data publicării:
gunoi-1

În Oradea, gunoiul a intrat în era tehnologică. O asociaţie de locatari a pus la ghenă cartele de acces. Ele au scopul de a apăra de musafirii nepoftiţi un act de civilizaţie: deşeurile colectate selectiv.


Asociaţia de Proprietari „Lacul Roşu” din Oradea a pus la punct un sistem prin care deşeurile colectate selectiv să nu mai ajungă pe mâna hoţilor, care le valorificau prin forţe proprii. „Am încercat închiderea lui cu lacăt, nu a dat rezultate - lacătul se rupea. Şi aşa am montat interfonul tip scară de bloc, accesat cu cartelă, şi am montat la fiecare scară de bloc interfon cu aceeaşi cartelă”, explică Vasile Bologa, preşedintele asociaţiei.

Sistemul, care a costat 400 de lei, ţine departe şi justificările privind reciclarea greşită, şi intruşii de la ghenă.

La ieşire, trebuie utilizată aceeaşi cartelă, aşa încât orice musafir nepoftit care reuşeşte să ajungă înăuntru va rămâne captiv.

Membrii asociaţiei de proprietari colectează selectiv deşeurile încă din 2010 şi nu vor ca alţii să le zădărnicească eforturile. „Lumea a început să se obişnuiască să colecteze selectiv. Mai greu, dar totuşi se poate face”, mai spune Vasile Bologa.

Până în 2020, conform Uniunii Europene, România trebuie să ajungă la minimum de 50% reciclare din deşeurile de la populaţie. Blocul din Lacul Roşu din Oradea este pe drumul cel bun. În schimb, dacă în municipiul reşedinţă de judeţ s-a ajuns la un procent de reciclare de aproape 10%, în satele din județul Bihor nici nu s-a auzit de colectarea selectivă. „Scăpăm de el (de gunoi – n.red.). Cum? Cum putem!”, spun oamenii din rural.

Cartela de la ghenă, dar şi lipsa noţiunilor elementare privind colectarea selectivă sunt doar două dovezi că România rămâne justificat la procentul de 1% reciclare europeană, conform statisticilor oficiale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri