VIDEO. Lansarea capsulei Orion, reușită. Vehiculul spațial a pornit într-un prim zbor de testare

Data publicării:
capsula nasa

Vehiculul spațial va fi dus până la o distanță de 5.800 de kilometri depărtare de Pâmânt. Zborul va dura patru ore timp în care vor fi testate scuturile termice care trebuie să reziste la manevrele de reintrare în atmosferă. Un alt moment important va fi testarea sistemului de 11 parașute care vor aduce capsula în siguranță în Oceanul Pacific, de unde va fi recuperată de NASA. Dacă Orion va trece toate testele, în 2021 este programat primul zbor cu oameni la bord.

Orion, a cărei formă aminteşte de legendara capsulă Apollo, care i-a dus pe astronauţii americani pe Lună, cântăreşte aproape nouă tone şi a fost construită de compania Lockheed Martin.

Cu o capacitate de transport de patru persoane, Orion ar urma să efectueze primul său zbor cu oameni la bord cel mai târziu în 2021.

Ultimul zbor în spaţiu cu echipaj uman a fost realizat de NASA în iulie 2011. Atunci, naveta Atlantis, cu 4 astronauţi la bord a fost lansată către Staţia Spaţială Internaţională. După această misiune, naveta a fost retrasă şi expusă la centrul spaţial Kennedy din Florida.

NASA a avut o flotă de cinci navete spaţiale. În cei 30 de ani de exploatare, acestea au parcurs aproape 900 de milioane de kilometri şi au făcut mai mult de 21 de mii de ocoluri ale Pământului în peste 1300 de zile petrecute pe orbită. Două dintre ele au fost distruse în accidente în urma cărora şi-au pierdut viaţa 14 oameni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri