Viitorii pământeni nu vor mai vedea eclipsele totale de Soare

Data actualizării: Data publicării:
white_light_corona
Foto: NASA

Marea Eclipsă Americană este cea de-a 11-a eclipsă totală de Soare din acest secol. O eclipsă de Soare se produce când Luna trece între Pământ şi Soare, ceea ce întunecă total sau parţial Soarele văzut de pe Pământ. Însă oamenii de știință spun că acest fenomen nu va fi permanent.

white_light_corona
Foto: NASA

Omenirea este norocoasă să trăiască pe o planetă care îndeplinește condițiile unei eclipse. Mercur și Venus nu au sateliți naturali. Lunile lui Marte sunt prea mici, iar Jupiter are sateliți naturali însă are o suprafață gazoasă, informează site-ul radioului public american (NPR).

De ce vedem o eclipsă totală de soare? Pentru că diametrul lunii este de aproximativ 400 de ori mai mic decât cel al Soarelui și este la o distanță de aproximativ 400 de ori mai aproape decât steaua noastră.

Cu toate acestea, în trecut eclipsele nu arătau la fel ca acum și nici în viitor nu va mai fi la fel.

„Mărimea Soarelui nu s-a schimbat, însă Luna s-a îndepărtat de Pământ de-a lungul eonilor (diviziune a timpului geologic de cel mai înalt grad, n.red.) Așa că, în trecut, Luna arăta mai mare”, explică Matija Cuk, om de știință la Institutul SETI.

Iar satelitul natural al planetei se îndepărtează în continuare, chiar dacă fenomenul nu este vizibil. Astfel, Luna de distanțează de Pământ cu aproximativ 3,8 centimetri în fiecare an.

Prin urmare, în aproximativ 600 de milioane de ani, Luna se va vedea atât de mică încât nu va mai putea acoperi perfect Soarele, atunci având loc ultima eclipsă totală, iar după acest moment viitorii pământeni nu vor mai putea vedea eclipse totale de Soare.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri