VREMEA. Prognoza meteo până în aprilie

Data publicării:
oameni in zapada
FOTO: Getty Images

©FOTO: Gulliver/GettyImages

Ultima parte a lunii ianuarie vine cu temperaturi scăzute, pentru că România se află, cel puțin pentru următoarele trei zile, sub influența unui aer polar. Vestea bună este că treptat el va fi înlocuit de un aer mai cald, de influență maritimă. Ninsorile vor reapărea duminică seara cel puțin în regiunile intracarpatice.

Vremea azi, 23 ianuarie

Pe parcursul zilei de astăzi vremea va fi deosebit de rece, mai ales prin sudul şi centrul ţării. Norii vor fi numeroşi, însă numai izolat pot lăsa fulguieli, iar prin zonele joase ceaţa, asociată şi cu chiciură, ar putea persista şi peste zi. Temperaturile maxime se vor situa în general între minus 10 şi 0 grade, cu cele mai scăzute valori în depresiuni şi în Câmpia Română.

O zi deosebit de rece va fi şi în Bucureşti. După o dimineaţă geroasă, temperatura aerului nu va creşte prea mult şi se va opri la amiază, la doar minus 8 grade Celsius. Norii vor fi destul de mulţi, iar vântul abia se va simţi. Presiunea atmosferică se va menţine la valori peste cea normală.

Locuitorii de la munte, dar şi turiştii, vor începe weekendul cu vreme friguroasă. Prin masivele estice izolat va ninge slab, în timp ce în rest vor fi şi momente însorite. Valorile termice vor fi foarte scăzute şi se vor situa între minus 17 şi minus 5 grade. În plus, la peste 1800 metri altitudine, este risc mare de producere a avalanşelor.

Vremea în următoarele patru zile

Valul de frig va afecta ţara noastră până luni, motiv pentru care este în vigoare un cod galben de ger valabil în special pentru sudul, estul şi centrul ţării. Minimele vor fi cuprinse frecvent între minus 20 şi minus 15 grade. În depresiuni şi zonele joase din Oltenia şi Muntenia vor fi maxime, chiar si mai mici de minus 10 grade. De marţi însă, valorile termice vor creşte peste tot, iar în vest vor ajunge şi la 5 grade Celsius. Ninsori slabe vor apărea duminică noaptea şi luni mai ales în regiunile intracarpatice.

PROGNOZA METEO PENTRU URMĂTOARELE TREI LUNI

Ultima lună de iarnă, FEBRUARIE, va aduce un regim termic apropiat de normal, dar local prin vest, sud și est va fi mai cald decât în mod obișnuit, trebuie să ne așteptăm, prin urmare, în aceste zone, și la zile în care se vor depăși maxime de 10 grade Celsius. Precipitațiile vor fi peste normalul perioadei, mai ales în regiunile intracarpatice, unde sunt de așteptat precipitații mai abundente și mai frecvente. Luna februarie rămâne, totuși, o lună rece și ne mai poate aduce perioade de ger sau unul-două viscole.

Luna MARTIE va veni cu un regim termic apropiat de cel normal în mare parte din țară, cu temperaturi maxime cuprinse între 2 și 16 grade și minime între minus 10 și 5 grade. Pe alocuri vor fi zile mai calde în sud și sud-est, când vor fi posibile temperaturi maxime de până la 20 de grade. Precipitațiile vor fi mai abundente decât în mod normal în mare parte din țară și va crește riscul de inundații.

APRILIE va fi o lună destul de liniștită din punct de vedere termic, cu maxime între 11 și 21 de grade. În continuare, însă, precipitațiile vor fi destul de multe, mai ales în vestul, centrul și nordul țării vor fi precipitații peste medie, ceea ce ar putea fi de bun augur pentru agricultură.

Toată această evoluție a vremii vine după ce luna decembrie a anului trecut a fost între primele trei cele mai călduroase de când se fac măsurători la noi în țară. De altfel, și la nivel planetar 2015 a fost cel mai cald an din 1880 până în prezent cu o medie de 0,75 grade mai mare față de media secolului XX.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri