Nivelul poluării din UE, măsurat cu senzori românești

Data publicării:
harta poluare europa

Care sunt zonele cele mai poluate din Europa? Răspunsul vine de la un cercetător din Galaţi, care a descoperit că aerul cel mai nociv este în vestul Europei. În România, nivelul de poluare este unul mediu. Datele, care apar pe o hartă a poluării europene, au fost obţinute de tânărul din Galaţi după ce acesta a creat mai multe echipamente, cu ajutor financiar de la Agenţia Spaţială Europeană.

„Cel mai mare nivel de poluare se află în nord - vestul Europei, pe zona Belgia, Germania, Olanda, Anglia, iar România după cum puteţi observa prezintă un nivel de poluare mult mai mic în comparaţie cu cel din vestul Europei”, a explicat Daniel Eduard Constantin.

Toate aceste date au fost colectate datorită senzorilor creaţi de Daniel. A prezentat proiectul Agenţiei Spaţiale Europene, iar instituţia i-a oferit bani pentru ca proiectul să devină realitate. Tânărul a muncit aproape cinci ani împreună cu studenţi ai Universităţii Dunărea de Jos şi cu cercetători belgieni. De curând, echipa lui a reuşit să lanseze în aer senzorii, cu ajutorul unei drone.

„Ei au fost interesaţi de ceea ce dezvoltăm noi aici, realizarea unei drone şi încorporarea unui astfel de echipament la bordul unei drone, fapt nerealizat de nimeni până în prezent”, a spus cercetătorul.

Echipamentul de la bordul dronei scanează suprafeţele pe care le survolează, astfel încât să alcătuiască hărţi ale zonelor poluate.

„Aceşti poluanţi sunt foarte nocivi pentru plămâni, pot produce chiar cancer pulmonar. Cam ăsta este şi scopul acestor măsurători pentru a aduce la cunoştinţă populaţiei mediul, poluarea mediului în care trăieşte”, a spus doctorandul la Facultatea de Științe și Mediu galați, Adrian Roșu.

Profesorii se mândresc cu proiectul studenţilor şi absolvenţilor Universității Dunărea de Jos.

„Sunt nişte copii deştepţi, muncitori pe care îi găseşti aici şi seara, şi în weekend şi în vacanţă. A intra în contact şi a deveni pertener cu Agenţia Spaţială Europeană este o chestiune de elită”, a spus profesorul universitar Lucian Georgescu.

În acest an, Agenţia Spaţială Europeană va avea un nou proiect. Iar Daniel, o nouă misiune. să facă alţi senzori, pe care să îi trimită mult mai departe de această dată: în spaţiu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri