Ce mai fac antrenorii Nadiei Comăneci, soții Bela și Marta Karolyi

Data publicării:
bela si marta karolyi - latimes

(FOTO: Los Angeles Times)

Un ranch de 800 de hectare într-o zonă împădurită din estul Texasului. Ranch-ul soților Karolyi. Antrenorul care a dus-o pe Nadia Comăneci către primul 10 din istoria gimansticii circulă într-un vehicul asemănător unei mașini pentru terenurile de golf. Pe proprietatea sa are un lac. L-a săpat singur, după ce a învățat să folosească un buldozer. I-a luat șase luni, iar acum, în lac crește somni.

După ce a fugit în Statele Unite, la începutul anilor 80, Bela Karolyi a pregătit o nouă generație de vedete americane - Mary Lou Retton, Kim Zmeskal și Kerri Strug. Au trecut anii, vocea încă îi e puternică, doar mustața a devenit albă.

În spatele porții principale se înalță o clădire-bloc, mare, printre pini. O uriașă sală de gimnastică. Acolo își petrece timpul Marta Karolyi.

Amândoi antrenorii au trecut de 70 de ani, dar par să aibă pasiuni diferite acum. Marta își vede soțul în fiecare dimineață cum verifică kilometri de gard, pentru a se asigura că turma de căprioare pe care o crește rămâne ferită de coioți. El își face planuri în legătură cu ferma. „Eu sunt o fată de oraș”, spune Marta Karolyi, grijulie în continuare cu manechiura și coafura sa.

Au avut o casă mare în Houston. Acum, refugiul Martei este uriașa sală de gimnastică. Îi dă șansa de a instrui fetele și tinerele care parcurg kilometri întregi de drum de țară pentru a lua lecții de la o legendă. Zilele acestea, zeci de gimnaste de frunte ale Statelor Unite – inclusiv Gabby Douglas și Kyla Ross, ambele medaliate cu aur la JO de la Londra din 2012 – au venit pentru un cantonament, în condițiile în care americanii așteaptă startul unei competiții interne majore.

Viața soților Karolyi în America a început în 1982, când, după ce au fugit din România, cunoștințele lor din SUA i-au sprijinit financiar pentru a-și deschide o sală de gimnastică în Houston. Mary Lou Retton a devenit primul lor produs de succes, urmată fiind de alte șase gimnaste care au devenit vedete mondiale.

Cu timpul, Bela Karolyi și-a cultivat pasiunea de a-și petrece cât mai mult timp afară, în natură, la vânătoare. Așa a ajuns să cumpere 14 parcele dispersate – teren privat aflat într-o zonă deținută preponderent de stat. A propus guvernului un schimb. Guvernul a fost de acord și i-a dat în schimbul celor 14 parcele un teren compact, la aproape 100 de kilometri nord de Houston. „Am vrut un refugiu pentru mine și familia mea”, explică Bela Karoly.

A transformat o cabană de lemn într-o căsuță cu bucătărie modernă și un dormitor pentru nepoți. Numai că se tot prăbușea acoperișul. Lipsa de experință și-a spus cuvântul.

Marta dorea însă mai mult. Vechea magazie a fost transformată într-o sală de gimnastică. Au tot îmbunătățit-o și au lărgit-o până când a devenit mare cât un hangar, cu spațiu pentru sol și aparate: bârne, paralele.

Soții Karolyi au început să organizeze cantonamente aici în 1984, mutându-și treptat afacerea din Houston, dar Martei i-au trebuit zece ani ca să ia decizia de a închide sala de la oraș și de a se muta cu totul la țară.

Marta a rămas devotată gimnasticii, în timp ce soțul ei își ocupă timpul cu ferma. Când și când, trece pe la sala de gimnastică și are întotdeauna sfaturi pentru sportivii-oaspeți. Dar Bela e încântat că acum plantează, de pildă, copaci. A construit pe proprietate căsuțe de lemn. Aproape totul face de unul singur, cu ajutor de la vecini.

Lângă lac, are o cabană decorată cu trofee de vânătoare și o masă de biliard. Aici îi place să gătească preparate vânătorești. Alături e o pășune pentru cai, măgari și cămile. Cândva își făcuse aici un teren de fotbal.
Are și lame, capre, păuni, curcani, porumbei, iepuri, o mulțime de câini, de diverse rase.
Pe oaspeți îi tratează cu preparate vânătorești gătite de el însuși și cu multă palincă, făcută în casă. Specialitate ungurească, spune el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri