Chicago Cubs, campioană după ce a rupt blestemul caprei

Data actualizării: Data publicării:
descărcare

Echipa cu cea mai mare perioadă trecută de la ultimul trofeu câștigat, Chicago Cubs, a rupt un blestem celebru și a câștigat World Series - finala ligii profesioniste nord-americane de baseball (MLB) - după o pauză de 108 ani. Prin victoria reușită în meciul șapte și ultimul cu Cleveland Indians, sportivii au rupt blestemul caprei.

World Series - Chicago Cubs v Cleveland Indians - Game Seven
Foto: Gulliver/GettyImages

Timp de 108 ani, Chicago Cubs au fost perdanții simpatici ai ligii de baseball din State, relatează BBC. Erau atât de celebri pentru înfrângerile lor încât sunt menționați deseori în filmele de la Hollywood și până și președintele Obama a glumit pe seama lor: „Ultima dată când au câștigat un titlu, Thomas Edison trăia, iar pâinea feliată nu era inventată”.

Însă acum au oprit glumele pe seama lor. Jucătorii din Chicago au revenit în finala de miercuri după ce au fost conduși cu 3-1 la victorii, ei reușind trei succese consecutive. Cubs a câștigat partida decisivă cu scorul de 8-7 în fața altei echipe ce încerca să iasă învingătoare în World Series după o lungă perioadă, ultima oară când Indians câștiga titlul fiind în 1948.

Chicago Cubs a câștigat World Series pentru a treia oară, după titlurile din 1907 și 1908, iar de atunci a pierdut alte șapte finale, aceasta fiind cea mai lungă perioadă fără trofee pentru o grupare din sportul profesionist american.

Chicago Cubs a rupt astfel blestemul care s-a abătut asupra echipei începând cu finala din 1945, pierdută în fața formației Detroit Tigers.

descărcare

Potrivit legendei, un emigrant grec, Billy Sianis, a venit la meciul dintre Cubs și Tigers împreună cu căprița sa, însă a fost dat afară din stadion pentru că animalul care îl însoțea mirosea îngrozitor și îi deranja pe ceilalți spectatori, inclusiv pe patronul echipei.

Supărat, Billy Sianis a prezis că Chicago Cubs va pierde finala cu Tigers, lucru care s-a și întâmplat, și nu va mai câștiga niciodată un alt titlu în World Series. Se pare că acest blestemul din 6 octombrie 1945 a fost rupt.

Blesteme celebre din sport

BBC prezintă și alte blesteme celebre. În 1993, Montreal Canadiens au câștigat liga națională de hochei după ce s-au legat de modul în care era confecționată crosa unui adversar. De atunci, nicio echipă din Canada nu a mai câștigat Cupa Stanley, deși au ajuns de patru ori în finală împotriva unei echipe din SUA.

În Europa, celebrul Bela Guttmann de la clubul de fotbal Benfica Lisabona a cerut o mărire de salariu după câștigarea consecutivă a două Cupa Campionilor Europeni, în 1960-1961 și 1961-1962.

Béla_Guttmann_(1925)

Părăsind Benfica, Guttman ar fi blestemat clubul, declarând „Nici în o sută de ani de acum încolo, Benfica fără mine nu va fi campioană a Europei”. De atunci Benfica a pierdut consecutiv toate cele opt finale europene. Înainte de finala din 1990, care s-a jucat în Viena, unde Guttmann a fost îngropat, legene clubului Eusébio s-a rugat la mormântul său și a cerut ca blestemul să fie rupt.

Blestemul lui Bambino

Un alt blestem celebru din baseball este cel al lui Bambino. Acest blestem se referă la un ghinion pe care l-a avut echipa de baseball Boston Red Sox, după ce l-a vândut pe Babe Ruth (poreclit „the Bambino”) echipei New York Yankees în 1920.

Până atunci, cei de la New York Yankees nu câștigaseră niciodată un titlu World Series și au sperat că Ruth va schimba acest lucru, ceea ce s-a și întâmplat. Boston Red Sox nu a mai câștigat însă un astfel de titlu până în 2004, când a jucat chiar împotriva echipei New York Yankees.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri