Cum vrea China să devină o superputere mondială în fotbal până în 2050

Data publicării:
Academie de fotbal in China GettyImages-450799728

Foto: Gulliver/GettyImages

Printre țintele chinezilor se mai numără și construirea a 20.000 de centre de pregătire și 70.000 de terenuri de fotbal până în 2020.

BBC notează că președintele Chinei, Xi Jinping, este un împătimit al fotbalului și a declarat că în 15 ani vrea ca țara sa să câștige o cupă mondială. Reprezentativa chineză s-a calificat o singură dată la un campionat mondial, în 2002.

Potrivit strategiei publicate de Federația Chineză de Fotbal, se dorește ca 10.000 de oameni să aibă acces la un stadion până în 2030.

În plus, naționala de fotbal masculin trebuie să devină cea mai bună din Asia, în timp ce naționala de fotbal feminin să devină „o echipă de clasă mondială”.

Raportul mai arată că, până la jumătatea secolului, naționala să devină „o superputere în fotbalul de primă clasă, care să contribuie la lumea fotbalului internațional”.

Naționala de fotbal a Chinei se clasează în acest moment pe locul 81 în clasamentul FIFA, din 204 de reprezentative, sub țări mai mici, precum Haiti, Panama ori Benin.

BBC precizează că, în urmă cu trei ani, un scandal de corupție a izbucnit în fotbalul chinez. 33 de jucători și oficiali au fost excluși din fotbal pentru aranjarea meciurilor.

Digi Sport notează că sumele cheltuite de cluburile chineze au bătut orice record: prima ligă chineză a cheltuit peste 200 de milioane de euro pe transferuri, în timp ce divizia secundă a plătit aproape 50 de milioane de euro pentru mutările de jucători.

Unul dintre cei mai cunoscuți jucători români care joacă în China este Constantin Budescu. Fostul atacant al Astrei a semnat în această iarnă cu Dalian Yifang, din a doua ligă chineză. Jucătorul va primi 3 milioane de euro în cei trei ani de contract.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri