Cursul de schimb ieftinește fotbaliștii

Data publicării:
Messi si Cristiano Ronaldo Real Madrid - Barcelona- Guliver Getty Images

 

Foto: Guliver/Getty Images

Cursul de schimb liră sterlină-dolar a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani. O singură liră poate cumpăra 1,4 euro. Numai în ultima lună, euro s-a depreciat cu 4% faţă de liră, tendinţă care s-a accelerat în ultima săptămână. Iar efectele s-ar putea vedea cel mai bine în fotbal, unde sumele rulate sunt atât de mari, încât diferenţele de curs se simt puternic.

Lira în creştere a întărit puterea cluburilor de fotbal engleze în comparaţie cu celelalte echipe europene. Prin transformarea valutară, preţul exprimat în euro al fotbaliştilor este mai mic în lire.

De exemplu, la cursul de anul trecut, vedeta Barcelonei, Lionel Messi, costa 150 de milioane de lire sterline. În prezent, dacă o echipă engleză şi-ar permite să îl transfere, ar da cu 10 milioane de lire sterline mai puţin. Transferul lui Messi este unul ipotetic, pentru că Barcelona nu se gândeşte să renunţe la el prea devreme.

Unele echipe engleze au început deja să câştige de pe urma cursului. Liverpool a reuşit să economisească un milion de lire sterline negociind transferul brazilianului Roberto Firmino.

Lucrurile se schimbă însă radical pentru echipele engleze în momentul în care vor să vândă jucători. Cursul a scumpit fotbaliştii din Premier League pentru echipele din restul Europei, care ar putea face presiuni pentru obţinerea unor discounturi.

Evoluţia cursului de schimb nu sporeşte puterea financiară doar pentru echipele din Anglia, ci pentru cele din întregul Regat Unit. Cluburile scoţiene, nord-irlandeze sau galeze îşi permit acum jucători pe care până de curând nu puteau să îi cumpere. Iar asta s-ar putea vedea în rezultatele pe care le obţin în cupele europene.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri