F1. Deși pe locul 3 la constructori, Ferrari a primit cei mai mulţi bani

Data publicării:
F1 Grand Prix of Russia - Qualifying
Foto: Guliver/GettyImages

Echipa Ferrari a ocupat locul al treilea al Campionatului Mondial de Formula 1, ediţia 2016, dar va primi cei mai mulţi bani, 180 de milioane de dolari, cu nouă milioane de dolari mai mult decât campioana Mercedes, informează motorsport.com.

F1 Grand Prix of Russia - Qualifying
Foto: Guliver/GettyImages

Conform unei înţelegeri cu deţinătorul drepturilor comerciale ale F1, Ferrari primeşte în fiecare an o sumă suplimentară pentru faptul că este echipa cea mai veche din Marele Circ şi a participat la toate cele 71 de ediţii ale competiţiei. Pentru 2016, scuderia a primit în plus 68 de milioane de dolari.

Pentru sezonul trecut, veniturile totale ale F1 se vor ridica la 1,83 de miliarde de dolari, mai mult decât se estimase iniţial, 1,38 miliarde de dolari. Echipele primesc 68 la sută din suma estimată - 940 de milioane de dolari - în zece tranşe, din aprilie până-n martie 2018.

Împărţirea banilor se face astfel: o cotă egală pentru fiecare echipă (cu condiţia să fi participat la două dintre ultimele trei ediţii - debutanta Haas nu va primi nimic), de 36 de milioane de dolari şi una calculată în funcţie de locul ocupat în clasamentul constructorilor. În plus, echipele importante din F1, Ferrari, Mercedes, Red Bull, McLaren şi Williams, şi-au negociat cu deţinătorii drepturilor comerciale bonusuri pe care le primesc în fiecare an.

Pentru ediţia de anul trecut ar fi trebuit să primească bani şi echipa Manor, dar aceasta a dat faliment în ianuarie. Sumele pe care trebuia să le încaseze Manor au fost împărţite în mod egal la nouă competitoare. A zecea, Haas, debutantă anul trecut, va primi cota egală cu cea a adversarelor începând din 2017. Team-ul american nu a fost inclus nici la împărţirea banilor care ar fi trebuit să ajungă în conturile Manor.

Sumele primite de echipele din F1 sunt următoarele:

1. (locul 3 în campionat) Ferrari  - 180 de milioane de dolari;
2. (1) Mercedes - 171;
3. (2) Red Bull - 161;
4. (6) McLaren - 97;
5. (5) Williams - 79;
6. (4) Force India - 72;
7. (7) Toro Rosso - 59;
8. (9) Renault - 52;
9. (10) Sauber - 49;
10. (8) Haas - 19.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri