F1: Hamilton, al patrulea titlu mondial. Clasamentul constructorilor

Data publicării:
Australian F1 Grand Prix - Qualifying

Pilotul britanic al echipei Mercedes, Lewis Hamilton, a obţinut al patrulea titlu mondial în Formula 1, deşi a ocupat numai locul 9 la Marele Premiu al Mexicului, a XVIII-a etapă, antepenultima, a sezonului. Cursa de la Ciudad de Mexico a fost câştigată de olandezul Max Verstappen de la Red Bull, urmat de doi piloţi finlandezi, Valtteri Bottas de la Mercedes (+19.678 secunde) şi Kimi Raikkonen de la Ferrari (+54.007). Rivalul lui Hamilton la titlu, germanul Sebastian Vettel de la Ferrari, a trecut al patrulea linia de sosire (+1:10.178).

F1 Grand Prix of Abu Dhabi
Fotografii: Guliver/GettyImages

Hamilton, care a mai triumfat în 2008, 2014 şi 2015, i-a egalat pe Vettel şi pe francezul Alain Prost, toţi trei având câte patru titluri mondiale. Doar germanul Michael Schumcaher, de şapte ori campion mondial, şi argentinianul Juan Manuel Fangio, de cinci ori, au mai multe trofee în Marele Circ.

Astfel, Mercedes câştigă totul în acest an, după ce etapa trecută, în SUA, a obţinut titlul la constructori.

Duminică, la Ciudad de Mexico, Sebastian Vettel a pornit din pole-position, pentru a 50-a oară în carieră, urmat de Max Verstappen şi de Lewis Hamilton. Germanul a fost atacat de ambii rivali după start şi monopostul Ferrari a intrat în contact mai întâi cu cel pilotat de olandez şi apoi cu cel al lui Hamilton. Verstappen a scăpat fără avarii, s-a instalat pe prima poziţie şi nu a mai cedat-o până la linia de sosire, nefiind amenininţat în niciun moment de Bottas sau de Raikkonen. Pentru pilotul Red Bull, acesta este al treilea succes de etapă din carieră, al doilea în acest an.

În schimb. Hamilton şi Vettel au avut nevoie de o trecere suplimentară pe la boxe, primul din cauza unei pene, iar al doilea din cauza avarierii aripii-faţă. Britanicul a reluat competiţia de pe locul 20, ultimul, iar germanul de pe locul 18. Cursa de recuperare a lui Vettel s-a oprit în preajma podiumului, pe locul al patrulea. Fără să forţeze, Hamilton a terminat pe locul 9, la mai mult de un tur în urma învingătorului.

În afara celor menţionaţi, au mai punctat în Mexic francezul Esteban Ocon (Force India) - locul 5 (la un tur), canadianul Lance Stroll (Williams) - locul 6, mexicanul Sergio Perez (Force India) - locul 7, danezul Kevin Magnussen (Haas) - locul 8, spaniolul Fernando Alonso (McLaren-Honda) - locul 10.

Al doilea pilot al echipei Red Bull, australianul Daniel Ricciardo, a abandonat în turul 6, din cauza unor probleme la unitatea de propulsie.

În urma acestor rezultate, clasamentul general al piloţilor este următorul (primele zece locuri):

1. Lewis Hamilton 333 de puncte;
2. Sebastian Vettel 277;
3. Valtteri Bottas 262;
4. Daniel Ricciardo 192;
5. Kimi Raikkonen 178;
6. Max Verstappen 148;
7. Sergio Perez 92;
8. Esteban Ocon 83;
9. Carlos Sainz jr. 54;
10. Lance Stroll 40.

Clasamentul constructorilor este următorul:

1. Mercedes 595 puncte;
2. Ferrari 455;
3. Red Bull 340;
4. Force India 175;
5. Williams 76;
6. Toro Rosso 53;
7. Renault 48;
8. Haas 47;
9. McLaren-Honda 24;
10. Sauber 5.

Penultima etapă a CM de Formula 1, Marele Premiu al Braziliei, va avea loc la 12 noiembrie, la Sao Paulo și o puteți vedea în direct la Digi Sport.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri