Formula 1 | A murit decanul de vârstă al campionilor mondiali

Data actualizării: Data publicării:
roata

Britanicul John Surtees, singurul pilot care a fost campion mondial de Formula 1 și de motociclism viteză, a încetat din viață la vârsta de 83 de ani, vineri, la Londra, a anunțat familia sa într-un comunicat.

f1

Surtees, care era decanul de vârstă al campionilor mondiali de Formula 1, „s-a stins în pace” vineri după-amiază, avându-le alături pe soția sa, Jane, și pe fetele sale, Leonora și Edwina, precizează comunicatul.

Fostul pilot, care a câștigat titlul mondial în F1 în 1964, după patru titluri la motociclism viteză, la 500 cm3, în 1956, 1958, 1959 și 1960, „a fost internat la St George's Hospital din Londra în luna februarie pentru o problemă respiratorie”.

John a fost un soț iubitor, un tată, un frate și un prieten. Era și unul din granzii sporturilor mecanice. El a fost un veritabil exemplu pentru capacitatea sa de a se ridica la cel mai înalt nivel al său și de a se bate până la final, se scrie în comunicat.

Născut la Londra, la 11 februarie 1934, Surtees a îmbrăţişat mai întâi o carieră pe două roţi. El a fost triplu campion mondial la motociclism clasa 350 cmc, între 1958 şi 1969. La 500 cmc, el are 4 titluri în palmares, în aceiaşi ani şi în 1956.

Din 1960, el a trecut la vehicule cu 4 roţi şi a concurat în Marele Circ, debutând în Marele Premiu al Principatului Monaco, la volanul unui monopost Lotus. Titlul mondial în Formula 1 l-a obţinut cu Ferrari, în 1964. Până la retragerea sa, în 1972, John Surtees a participat, în paralel, şi la curse de anduranţă de la Le Mans.

vettel
John Surtees, alături de cvadruplul campion mondial de Formula 1, Sebastian Vettel. Sursa foto - Guliver/GettyImages

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri