Foşti oficiali FIFA, căutaţi de Interpol

Data publicării:
scandalul fifa poza super - getty

Anunţul vine la nici 24 de ore după ce preşedintele Sepp Blatter şi-a anunţat demisia, la patru zile după ce obţinuse un nou mandat, al cincilea, la şefia FIFA. Deşi Procurorul general al Elveţiei susţine că Blatter nu este investigat în acest moment, surse din rândul anchetatorilor au declarat pentru presa de peste Ocean că şeful demisionar al FIFA este vizat de o anchetă FBI. Investigatorii încearcă să stabilească rolul lui Sepp Blatter în dosarul de corupție care a dus, săptămâna trecută, la șapte arestări în rândul oficialilor FIFA.

La cererea autorităților americane, Interpol a emis șase alerte vizând doi foști oficiali FIFA şi patru conducători de firme sportive pentru fapte de corupție.

Printre cele șase persoane sunt Jack Warner, fost vicepreședinte FIFA şi Nicolas Leoz, fost membru al comitetului executiv al FIFA, dar și fost președinte al confederaţiei sud americane de fotbal. Anunţul celor de la Interpol vine după ce în urma scandalului de corupţie de la FIFA, preşedintele forului Sepp Blatter şi-a anunţat demisia.

Sepp Blatter, preşedinte demisionar al FIFA: „Acest mandat nu a avut sprijinul întregii lumi a fotbalului, şi vorbesc aici de suporteri, de jucători, de cluburi, toată lumea care respiră fotbal, aşa cum o facem noi, FIFA. De aceea îmi prezint mandatul la dispoziţia Congresului elector extraordinar”.

S-au încheiat astfel 17 ani în care Sepp Blatter a condus fotbalul mondial, al treilea cel mai lung mandat din istoria FIFA. Elveţianul în vârstă de 79 de ani a renunţat la preşedinţia forului, la doar câteva zile după ce fusese reales, pentru un al cincilea mandat. Vestea a fost primită cu bucurie de către principalii săi contestatari.

Prinţul Ali bin al-Hussein al Iordaniei, fost candidat al preşedinţiei FIFA: "Sunt foarte bucuros că schimbarea s-a petrecut".

Greg Dyke, preşedintele Federaţiei Engleze de Fotbal: " Este o zi bună pentru fotbal. Aveam nevoie de schimbare la FIFA, schimbarea asta o doream aşa că suntem mândri şi încântaţi."

Wolfgang Niersbach, preşedintele Federaţiei Germane de Fotbal: "Este absolut corectă decizia, dar a fost întârziată. Este o tragedie că nu s-a scutit pe sine şi pe noi de probleme luând decizia mai devreme."

Anunţata demisie a lui Sepp Blatter vine după un imens scandal de corupţie în care este implicat forul fotbalistic. 14 persoane, printre care doi vicepreşedinţi FIFA şi cinci actuali şi foşti oficiali ai forului, sunt puşi sub acuzare şi cercetaţi, printre altele, pentru luare de mită, infracţiuni care ar fi avut loc de la începutul anilor 1990 până în prezent. Prejudiciul în acest caz depăşeşte 150 de milioane de dolari.

Un congres extraordinar pentru alegerea unui nou preşedinte al FIFA ar putea fi organizat cel mai devreme în perioada decembrie-martie. Printre cei care şi-au anunţat intenţia de a candida se află Prinţul Ali, adversarul lui Sepp Blatter în alegerile de săptămâna trecută şi fostul fotbalist francez David Ginola.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri